Opnieuw Witte Mars tegen falende justitie

Exact 33 jaar na de aanslag van de Bende van Nijvel op de Delhaize van Aalst, doorkruist een Witte Mars op 9 november de stad. Een stil protest van de slachtoffers van de Bende van Nijvel. Maar ook Jean Lambrechts wiens dochter Eefje vermoord werd door Dutroux, en nabestaanden van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek zullen er zijn.

Niet Schieten, de film van regisseur Stijn Coninx over de aanval van de Bende van Nijvel in Aalst, maakt veel emoties los. In Aalst wordt daarom het initiatief genomen om een Witte Mars te organiseren. Dinsdag kwamen de initiatiefnemers samen in café Chaplin. Concreet zal de Witte Mars starten op 9 november om 20 uur op de Grote Markt van Aalst en een tussenstop maken aan de Delhaize aan de Parklaan. Over het precieze parcours moet nog overlegd worden met de politie van Aalst.

Op 9 november 1985 richtte de Bende van Nijvel een bloedbad aan in de Delhaize. In de jaren 80 maakte de Bende 28 dodelijke slachtoffers, nog eens 40 mensen geraakten gewond. Tot nog toe slaagde de Belgische Justitie er niet in ook maar één dader te klissen. De onmacht van de nabestaanden krijgt nu vorm in een Witte Mars. “Centraal thema is de falende justitie, maar we bekijken het ruimer dan de Bende van Nijvel”, zegt Michel Markey. “Ook andere slachtoffers van andere misdaden zijn welkom.”

Gedacht wordt aan nabestaanden van slachtoffers van Dutroux en van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Op de vergadering was er een vertegenwoordiger van V-Europe. “Dat is de vereniging van Filip Vansteenkiste, broer van een luchthavenbediende die omkwam. V-Europe verenigt nabestaanden van Zaventem en Maalbeek, maar ook van Bataclan en Nice”, zegt David Van De Steen, overlever van de Bende-aanslag op de Delhaize in Aalst.

Er zijn ook contacten met nabestaanden van slachtoffers van Dutroux. “Jean Lambrechts – vader van Eefje – ondersteunt het initiatief en zal meestappen in de Witte Mars”, zegt David Van De Steen. Hij probeert contact te leggen met andere nabestaanden van slachtoffers van Dutroux.

Ingrid Mulder, die haar zus verloor tijdens de aanslag van de Bende in Aalst, is zeker van de partij. “Eerst twijfelde ik een beetje, maar Justitie heeft ons evenveel in de steek gelaten als de mensen uit het dossier Dutroux. Een Witte Mars, het is iets wat wij nooit hebben kunnen doen om onze verontwaardiging te uiten. In die context sta ik er wel achter”, zegt ze.

Bron » Het Laatste Nieuws