De Witte Mars is exact tien jaar geleden

Op zondag 20 oktober 1996 trokken 300.000 Belgen door de straten van de hoofdstad om alle vermoorde en verdwenen kinderen te herdenken en om te protesteren tegen de gebrekkige werking van politie en gerecht. Het werd de grootste naoorlogse manifestatie in ons land. De betogers trokken door de straten om alle verdwenen en vermoorde kinderen te herdenken. In de nasleep van de zaak-Dutroux waren de betogers verontwaardigd over de gebrekkige werking van gerecht en politie.

Het publieke ongenoegen leidde tot de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie. Tien jaar later is de politie eengemaakt en efficiënter. Dat blijkt onder meer uit het onderzoek deze zomer naar de verdwenen meisjes in Luik. De hervorming van Justitie gaat trager. Slachtoffers hebben intussen meer rechten gekregen, maar het gerecht zelf werkt nog vaak traag en de gevraagde openheid is nog niet algemeen.

Bron » VRT Nieuws