Oud-speurder Bende van Nijvel vrijgelaten onder voorwaarden

Philippe V., een van de oud-speurders die was aangehouden in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, is vrijgelaten onder voorwaarden. Dat heeft onze redactie vernomen. De andere oud-speurder die werd opgepakt, François A., zit wel nog in de cel.

Philippe V. werd ervan verdacht dat hij informatie heeft achtergehouden over de wapenvondst in het kanaal van Ronquières in 1986. Hij werd vorige maand aangehouden, maar kennelijk is zijn aanhouding nu niet langer nodig voor het onderzoek.

“Er was geen enkele reden meer om de voorlopige hechtenis nog te handhaven”, zegt zijn advocaat Walter Damen, die ook verduidelijkt onder welke voorwaarden V. is vrijgelaten. “De voorwaarden zijn een contactverbod met de pers en met de personen die in het dossier worden genoemd. Voor de rest mag hij gaan en staan waar hij wil.”

François A., de andere speurder die werd opgepakt, blijft voorlopig wel in de cel. Speurders hadden François A. aangeboden om spijtoptant te worden, zodat hij in ruil voor informatie een mogelijke strafvermindering kon krijgen, maar A. weigerde.

Verdachte wapenvondst

De wapenvondst in het kanaal van Ronquières is al lang verdacht. In 1986 werden daar onder andere wapens gevonden die konden worden gelinkt aan een aanslag van de Bende van Nijvel in 1985. Opvallend, want ook in 1985 werd in het kanaal gezocht, en toen werd amper iets gevonden. Volgens wetenschappelijk onderzoek zou de wapenvondst in 1986 gesaboteerd zijn, want de wapens lagen maximaal twee weken in het water.

Het federaal parket, dat nu het onderzoek naar de Bende voert, vraagt zich af waarom er in 1986 opnieuw werd gezocht in het kanaal. Dat gebeurde op basis van informatie van speurder Philippe V., die de info op zijn beurt van een andere speurder François A. had gekregen.

Het parket vermoedt dat de twee een informant hebben die hen aanspoorde om opnieuw in het kanaal te zoeken in 1986. Die mogelijke informant zou de onderzoekers dichter bij de Bende kunnen brengen, maar beide speurders ontkennen dat ze een informant hebben.

Bron » VRT Nieuws