Oud-speurder blijft aangehouden in zaak Bende van Nijvel en “weigerde spijtoptant te worden”

François A., één van de oud-speurders die werd opgepakt in de zaak rond de Bende van Nijvel, blijft aangehouden. Dat heeft de raadkamer beslist, en schrijft De Standaard. Volgens zijn advocaat werd de man vorige week ook door enkele speurders naar een hotelkamer gebracht om een spijtoptantenregeling voor te stellen. Ook andere bronnen bevestigen aan VRT NWS dat dat gebeurd is.

Het is ondertussen zo’n twee weken geleden dat twee oud-speurders – François A. en Philippe V. – werden opgepakt in de zaak rond de Bende van Nijvel. Volgens het federaal parket maakten de oud-speurders zich mogelijk schuldig aan manipulatie van het onderzoek, en deelname aan een vereniging van misdadigers. Alles draait rond de wapenvondst in het kanaal van Ronquières in 1986. Het parket denkt dat de twee oud-speurders een informant hadden die de tip gaf om daar te gaan zoeken. De speurders hebben de twee oud-speurders recent nog eens met elkaar geconfronteerd.

Gisteren moesten de twee voor de raadkamer in Charlerloi verschijnen, die moest beslissen over de verdere aanhouding. De advocaat van Philippe V. vroeg echter uitstel, omdat de vertalingen van de confrontatie nog niet in het dossier zitten. De raadkamer ging daar op in, en zal daarom over de verdere aanhouding van Philippe V. pas volgende week een uitspraak doen.

Maar de advocaat van François A. vroeg géén uitstel en dus besliste de raadkamer om de man wél verder aan te houden. Zijn advocaat vraagt zich af waarom zijn cliënt in de cel moet blijven: “De confrontatie is gebeurd, welke onderzoeksdaden moeten er nog volgen die in gevaar gebracht zouden worden door de vrijlating van mijn cliënt?”, zegt hij.

Opvallend, volgens de advocaat zouden enkele speurders vorige week François A. ook meegenomen hebben uit de gevangenis. “Ze brachten hem naar een hotelkamer en stelden hem daar voor om spijtoptant te worden. Mijn cliënt weigerde”, zegt de advocaat. Ook andere bronnen bevestigen dat de spijtoptantenregeling aan de man is voorgesteld op een plek buiten de gevangenis.

De advocaat van François A. gaat in beroep tegen zijn verdere aanhouding. De kamer van inbeschuldigingstelling zal zich daarover binnenkort buigen.

Bron » VRT Nieuws