Ook tweede oud-speurder blijft aangehouden in onderzoek Bende van Nijvel

Ook de tweede oud-speurder die werd verhoord in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, is aangehouden. Dat verneemt VRT NWS van het federaal parket. François A. werd eergisteren opgepakt, nadat eerder – vorige week dinsdag – Philippe V. ook al was opgepakt. De twee worden verdacht van manipulatie van het onderzoek, en van deelname aan een vereniging van misdadigers.

François A., de tweede oud-speurder die verhoord wordt in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, is aangehouden door de onderzoeksrechter in Charleroi. De man werd dinsdag en woensdag de hele dag verhoord over zijn rol bij een wapenvondst in het kanaal Charleroi-Brussel in Ronquières in 1986, gelinkt aan de Bende. François A., die verbonden was aan de BOB van Halle, zou informatie hebben achtergehouden over de reden waarom er toen in het kanaal werd gezocht.

“Mijn cliënt reageert zeer verbouwereerd, want hij heeft steeds correct gehandeld in zijn doen en laten”, reageert zijn advocaat. “Het onderzoek moet nu verder worden gevoerd. Als dusdanig wensen we geen verdere commentaar te verschaffen.”

Eerder werd ook oud-speurder Philippe V. aangehouden. Het parket verdenkt de twee ervan dat ze een informant hebben die aanstuurde op de zoektocht in het kanaal van Ronquières in 1986, wat het parket dichter bij de Bende kan brengen, maar A. ontkent dat formeel. Binnenkort zullen de twee speurders tijdens de verhoren met elkaar worden geconfronteerd.

Waarover gaat het nu weer?

Alles draait om de wapenvondst in het kanaal van Ronquières in 1986. Het parket vermoedt dat die wapens er bewust net vóór de vondst zijn ingelegd, met de bedoeling gevonden te worden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat de wapens maar maximaal één week in het water konden gelegen hebben, misschien zelfs maar 48 uren.

Destijds werd er op die plek in het kanaal opnieuw gezocht omdat via de aangehouden oud-speurders een proces-verbaal was opgedoken waaruit bleek dat daar een jaar eerder maar oppervlakkig gezocht werd. Toen werd inderdaad niks gevonden. Het parket denkt dat de twee oud-speurders een informant hebben die hen aanwijzingen gaf om opnieuw te zoeken.

In de hypothese van het federaal parket zou er dus iemand de wapens wetens en willens in het kanaal gegooid hebben met bovendien de wetenschap dat er op die plaats gezocht zou worden. Als dat blijkt te kloppen blijft de vraag natuurlijk waarom iemand dit zou doen. Maar het antwoord op die vraag brengt ons mogelijk wél een ferme stap verder in het onderzoek dat de Bende van Nijvel wil identificeren.

De Bende van Nijvel pleegde overvallen in de jaren 80, onder meer op verschillende warenhuizen. Daarbij vielen 28 doden.

Bron » VRT Nieuws | Tobias Santens, Anne Vanrenterghem