Ook tweede oud-speurder Bende van Nijvel vrijgelaten onder voorwaarden

Na Philippe V. wordt nu ook François A. vrijgelaten door de onderzoeksrechter. Dat zegt zijn advocaat aan VRT NWS. Beide oud-speurders werden aangehouden in het onderzoek naar de Bende van Nijvel.

De twee oud-speurders werden ervan verdacht informatie te hebben achtergehouden over de wapenvondst in het kanaal van Ronquières in 1986. Beiden werden in januari aangehouden, maar werden nu door de onderzoeksrechter opnieuw vrijgelaten. Hun aanhouding is blijkbaar niet langer nodig voor het onderzoek. Ze moeten zich wel aan voorwaarden houden, zoals een contactverbod met de pers.

Verdachte wapenvondst

De wapenvondst in het kanaal van Ronquières is al lang verdacht. In 1986 werden daar onder andere wapens gevonden die konden worden gelinkt aan een aanslag van de Bende van Nijvel in 1985. Opvallend, want ook in 1985 werd in het kanaal gezocht, en toen werd amper iets gevonden. Volgens wetenschappelijk onderzoek zou de wapenvondst in 1986 gesaboteerd zijn, want de wapens lagen maximaal twee weken in het water.

Het federaal parket, dat nu het onderzoek naar de Bende voert, vraagt zich af waarom er in 1986 opnieuw werd gezocht in het kanaal. Dat gebeurde op basis van informatie van speurder Philippe V., die de info op zijn beurt van een andere speurder François A. had gekregen.

Het parket vermoedt dat de twee een informant hebben die hen aanspoorde om opnieuw in het kanaal te zoeken in 1986. Die mogelijke informant zou de onderzoekers dichter bij de Bende kunnen brengen, maar beide speurders ontkennen dat ze een informant hebben.

Bron » VRT Nieuws