Onderzoek naar dood ex-Bendespeurder: “Papa liep sinds doorbraak in het dossier zenuwachtig rond”

De speurders van de Bende van Nijvel onderzoeken of er een verband bestaat tussen de dood van Roger Romelart (78), een oud-Bendespeurder, en de recente aanhouding van twee van zijn collega’s. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en wordt door het federaal parket bevestigd aan VTM Nieuws.

In de woning van Romelart vond gisteren een huiszoeking plaats en zijn twee kinderen werden verhoord. Zijn lichaam wordt voor autopsie naar Charleroi overgebracht.

Romelart was lid van de cel-Delta, die in de jaren 80 het onderzoek voerde naar de Bende van Nijvel, en een collega van Philippe V., die ervan verdacht wordt cruciale informatie voor het Bendeonderzoek verborgen te houden.

“Papa liep zenuwachtig rond”

Kort nadat V. werd opgepakt, schreef Romelart op 1 februari een afscheidsbrief. Vorige zondag stapte hij thuis in ­Erpe-Mere uit het leven. Vooral de ­timing doet vragen rijzen. Volgens dochter Caroline kan het geen toeval zijn. “Papa liep zenuwachtig rond. Sinds de piste van een gemanipuleerd onderzoek weer was opengegooid, leek het wel alsof hij de draad van wat hij destijds te weten was gekomen, weer wou opnemen”, zegt ze in Het Nieuwsblad.

Romelart voerde in 1985 onderzoek naar Robert De ­Staercke, een broer van Philippe De Staercke. Zo kwam hij heel wat te weten over bendeverdachte Apostolos Papadopoulos. Philippe De Staercke was ook de figuur in het Bendeonderzoek met wie Philippe V. zich bezighield.

“Alle stenen omdraaien”

Het federaal parket bevestigt dat er een autopsie gevraagd werd. “We volgen de strategie die we gebruiken in het hele dossier naar de Bende van Nijvel”, zegt woordvoerder Eric Van Duyse. “We willen absoluut dat alle stenen omgedraaid worden en het federaal parket wil alles doen om de waarheid proberen te bereiken. We weten niet of dat zal lukken, maar aangezien het hier om een ex-speurder in het dossier gaat, willen we niet dat er twijfel blijft bestaan.”

Er zijn geen onmiddellijke aanwijzingen van kwaad opzet bij het overlijden van Romelart, maar de autopsie moet meer duidelijkheid brengen.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan ­terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Bron » Het Laatste Nieuws