Lichaam van overleden oud-speurder Bende van Nijvel overgebracht voor autopsie: “We willen geen twijfel laten”

Eind vorige week werd een oud-Bendespeurder dood aangetroffen in zijn woning in Erpe-Mere. Het federaal parket heeft nu gevraagd om het lichaam van de man over te brengen naar Charleroi voor verdere autopsie. Dat schrijft Het Nieuwsblad en het wordt bevestigd aan onze redactie. “We willen geen enkele twijfel laten”, zegt Eric Van Duyse van het federaal parket.

De oud-speurder werkte vanaf 1985 voor de cel-Delta in Dendermonde, onder leiding van onderzoeksrechter Freddy Troch. Hij verrichtte er onderzoek naar de Bende van Nijvel. Eind vorige week werd de man dood aangetroffen in zijn woning in Erpe-Mere. Daarbij werd een afscheidsbrief gevonden. Volgens nabestaanden was de man de dagen ervoor erg nerveus. Alles wijst op een wanhoopsdaad.

Toch heeft het federaal parket nu een verdere autopsie gevraagd. Daarvoor wordt het lichaam van de man overgebracht naar Charleroi. “Elk nieuw voorval in dit onderzoek nemen we heel au sérieux”, zegt Eric Van Duyse van het federaal parket. “We willen dan ook niets aan de twijfel overlaten.”

De timing van het overlijden en deze autopsie is opvallend. De afgelopen weken werden twee oud-Bendespeurders aangehouden en verhoord. Ze zouden mogelijk cruciale informatie hebben achtergehouden.

Een van die speurders, Philippe V., werd gisteren vrijgelaten onder voorwaarden. V. werkte dertig jaar geleden bij dezelfde cel-Delta als de overleden speurder. De familie van de overleden speurder ziet zelf een verband tussen het overlijden en de nieuwe fase in het onderzoek.

Uit begrip voor vragen van nabestaanden

“Of dat verband er ook is, wordt nu dus onderzocht”, legt VRT-collega en justitiejournalist Caroline Van den Berghe uit in “De ochtend” op Radio 1. “Dat is ook logisch als daar vragen over zijn van de familie. De familie heeft het gevoel dat hij zich dat heel erg aantrok. Dat kan ik mij ook enigszins voorstellen als je daar zo nauw betrokken bij bent geweest en een oud-collega aangehouden ziet worden.”

“Voor alle duidelijkheid: er wordt van uitgegaan dat dat zeker een zelfmoord was”, benadrukt Van den Berghe. “De speurders zijn gisteren ook bij de nabestaanden geweest. Zij hebben rondgekeken in het huis en hebben hen te woord gestaan. Het is vanuit het begrip dat ze hebben voor die vele vragen van de nabestaanden dat dit onderzoek nu gebeurt, om te zien wat die man misschien nog wist.”

Overigens is de nu overleden ex-speurder zelf al eens ondervraagd over de omstreden wapenvondst in Ronquières in 1986. Dat gebeurde in de periode 2012-2013, toen alle speurders van de cel in Dendermonde aan de tand werden gevoeld.

Van den Berghe verwacht wellicht vandaag nog duidelijkheid over het resultaat van de autopsie.

Bron » VRT Nieuws