Doorbraak in 37-jaar oude cold case? Opgravingen in Brussel naar lichaam van geldkoerier die in 1982 verdween

In Brussel, aan de Van Praetbrug, gaan speurders de komende dagen op zoek naar het lichaam van Francis Zwarts, een geldkoerier die in 1982 spoorloos verdween. Madani Bouhouche, een ex-rijkswachter die vaak in één adem genoemd wordt met de Bende van Nijvel, werd veroordeeld voor de roofmoord.

Speurders hopen dat ze de begraafplaats van Francis Zwarts gevonden hebben, een jonge geldkoerier die in 1982 spoorloos verdween.

Volgens de speurders wijst alles erop dat Zwarts neergeschoten is en dat de overvallers zijn lichaam ergens gedumpt hebben. Maar waar, dat blijft tot op de dag van vandaag een raadsel. De komende dagen wordt er gezocht in Neder-Over-Heembeek.

De verdwijning – en moord – wordt gelinkt aan Madani Bouhouche, een ex-rijkswachter die vaak in één adem genoemd wordt met de Bende van Nijvel. In 1995 werd Bouhouche door het hof van assisen veroordeeld tot 20 jaar cel voor diefstal met moord. Robert Beijer, ook ex-rijkswachter en kompaan van Bouhouche, werd vrijgesproken voor de moord, maar wel veroordeeld voor heling van een van de horloges.

Volgens RTBF zou het Beijer zijn die de plaats heeft aangeduid waar Zwarts begraven zou liggen. Het is niet de eerste keer dat Beijer onthullingen aankondigt over de zaak. In 2007 probeerde hij met het gerecht te onderhandelen over informatie over Zwarts in ruil voor een nieuwe identiteit, maar hij ving bot. Enkele jaren later getuigde hij voor de camera’s dat hij betrokken was bij de moord en zou weten waar het lichaam lag, maar dat Bouhouche Zwarts had doodgeschoten.

Op dit moment woont Beijer in Thailand, Bouhouche stierf enkele jaren geleden.

Bron » VRT Nieuws