Imposante beelden: meer dan 60 ton vuurwapens vernietigd bij ArcelorMittal

Bij ArcelorMittal zijn sinds maandag liefst 22.457 vuurwapens in de hoogoven versmolten tot staal. De helft daarvan waren afgedankte politiewapens, de andere helft werd binnengebracht door burgers uit het hele land. ‘Ook wie vandaag in het bezit is of komt van een vuurwapen, kan daar nog steeds afstand van doen.’

Niet alleen in de VS, maar ook in Vlaanderen zijn heel wat vuurwapens in omloop. Volgens het centraal wapenregister zijn er in België 807.000 vergunde wapens. Enkel in Oost-Vlaanderen zijn dat er al 68.000, vorig jaar werden er in de provincie 2.199 nieuwe vergunningen aangevraagd. Maar daarnaast zijn ook heel wat mensen in het bezit van een vuurwapen zonder vergunning. “Dat krijgen ze dan bijvoorbeeld via een erfenis”, zegt gouverneur Carina Van Cauter.

Al voor de derde keer zamelt men nu nationaal wapens in waar mensen van af willen, zonder daar verantwoording te moeten voor afleggen. “Het gaat uiteraard niet om wapens die geseind staan, of gebruikt werden voor een misdrijf”, aldus de gouverneur. “Een een deel ervan, zowat de helft, zijn afgedankte wapens van de lokale en federale politie. Het valt trouwens op dat er in het zuiden van het land nog steeds meer wapens in omloop zijn dan in het noorden.”

In totaal werden 22.457 vuurwapens ingezameld, samen goed voor iets meer dan 60 ton. “Die hebben we — met bijstand van defensie — via bewaakte transporten overgebracht naar ArcelorMittal”, zegt Alexander De Baets, commissaris van de federale politie. “Dat gebeurde in 7 transporten, met 20 agenten.” Al die wapens verdwenen maandag, dinsdag en deze voormiddag in de hoogoven, en werden gerecycleerd tot staal. Het is al de derde keer dat ArcelorMittal meewerkt aan zo’n massale wapenvernietigingsactie.

“22.457 vuurwapens verdwijnen definitief uit onze samenleving, en dat is alleen maar positief”, vindt Van Cauter. “Nog steeds gebeuren jaarlijks 150 ongevallen met vuurwapens. De veiligheid van onze burgers vaart er wel bij, als wapens die niet meer gebruikt worden door hun vergunninghouders ook daadwerkelijk vernietigd worden. Ook wie vandaag nog af wil van een vuurwapen, kan daarvoor informatie inwinnen bij de politie.” ArcelorMittal zorgt overigens gratis voor de verbranding van de vuurwapens.

Bron » De Morgen