Al 22.000 wapens vernietigd

Minister van Justitie Laurette Onkelinx heeft vrijdag een bezoek gebracht aan staalreus Arcelor in Gent, waar wapens vernietigd worden die over heel België worden ingezameld in het kader van een amnestie. Op een totaal van 800.000 wapens zijn er volgens de minister al ongeveer 100.000 ingezameld. Een kleine helft daarvan zal geregulariseerd worden, de andere helft wordt vernietigd in de ovens van Arcelor in Gent en in Luik.

Op 29 december waren er volgens de federale politie uit heel België 19.186 wapens vernietigd bij Arcelor in Gent. Bij een vorige inzamelactie, die alleen in Oost-Vlaanderen plaatsvond, waren er in Gent al 2.400 vernietigd, wat het totaal voorlopig dus op ongeveer 22.000 brengt. Cijfers van het kabinet Onkelinx spreken zelfs al van zo’n 25.000 vernietigde wapens. De wapeninzamelactie loopt nog tot eind juni 2007. De amnestiemaatregel is immers met zes maanden verlengd.

Vanaf 1 juli 2007 zal iedereen die betrapt wordt met een illegaal wapen, vervolgd worden, benadrukte Onkelinx bij haar bezoek in Gent. “Elke overschrijding van de periode van immuniteit zal bestraft worden. De magistraten en politiediensten hebben hieromtrent duidelijke richtlijnen gekregen.” De amnestie kadert in de nieuwe wapenwet die na de racistische moorden in Antwerpen unaniem gestemd werd door het parlement. Geen enkel vuurwapen is daardoor nog vrij in de handel te krijgen, zelfs geen jachtgeweer.

Bron » De Standaard