Onderzoek

De zelfmoord van Guy Goebel

25 Augustus 1995

Guy Goebel was adjudant, een van de hoogsten in rang, bij de brigade in Grâce-Hollogne. Het kan daardoor haast niet anders of hij moet hebben geweten van het stuntelig verloop van Operatie Othello. Hij moet minstens de fax van 7 juli 1995 onder de ogen hebben gekregen.

Twee weken na de ontvoering van Julié en Melissa komt er in Grâce-Hollogne en Seraing een fax binnen van de rijkswacht van Charleroi. In de fax wordt gemeld dat een zekere Marc Dutroux in 1989 samen met zijn echtgenote tot een zware celstraf is veroordeeld wegens ontvoering en seksueel misbruik van kinderen.

Guy Goebel moet minstens een heel klein beetje dat gevoel hebben gehad dat leden van de parlementaire onderzoekscommissie een dik jaar later in het parlement dagelijks pijnigde, hier klopt iets niet. In de ochtend van 25 augustus wordt het levenloze lichaam van Guy Goebel aangetroffen in zijn dienstwoning, achter de rijkswachtkazerne. De adjudant heeft zich met zijn dienstpistool een kogel door het hoofd gejaagd.

In zijn andere hand houdt hij de hoorn van het telefoontoestel vast, al is niet duidelijk wie hij wilde bellen. Zelfmoord, beslist het Luikse parket. De datum waarop het is gebeurd, roept pas achteraf vragen op, 25 augustus is de startdatum van Operatie Othello. Het is de beruchte geheime operatie waarbij Dutroux zonder medeweten van onderzoeksrechter Doutrewe wordt geschaduwd. De rijkswacht weet dat Dutroux kinderen wil ontvoeren.