Onderzoek

De arrestatie van Philippe De Staerke

Het onderzoek naar de overval in Aalst

Je kunt niet meteen beweren dat half Aalst De Staerke heeft herkend, maar wanneer de Delta-cel op 1 september 1986 een aantal ooggetuigen van die gruwelijke zaterdagavond een line-up organiseert, is het resultaat niet zonder betekenis. Jean-Marie V. uit Denderleeuw, elektricien, 39 jaar oud: “Bij het binnenkomen van de daders heb ik mij onmiddellijk verschanst achter een caddy op de hoek van de afdeling vleeswaren. Van daaruit kon ik betrokkene nog zien. Ik moet eraan toevoegen dat ik de betrokkene het best heb gezien in profiel van de linkerzijde toen hij de achtervolging op filiaalhouder Bekaert had gestopt en terugging in de richting van de ingang. Hij was toen ook het dichtst bij mij. Ik schat ongeveer een 4 à 4,5 meter.”

De man die de getuige uit de rij haalt, is Philippe De Staerke. Rosette M. uit Aalst, 28 jaar oud, huisvrouw: “Betrokken persoon vertoont zeer grote gelijkenis, wat gestalte en lichaamsbouw betreft, met de dader welke ik heb gezien op de parking van Delhaize te Aalst op 09.11.85.” De man die de getuige uit de rij haalt, is De Staerke.

Marie V.H. uit Aalst, 33 jaar oud en secretaresse: “Ik herken deze persoon als de persoon die voor mij uit de Delhaize is gekomen. Betrokkene was ongeveer gelijktijdig met mij aan de kassa. Ik bevond mij aan kassa 3. Ik heb betrokkene dus opzij gezien bij het betalen aan de kassa en van achter bij het verlaten van de Delhaize op de parking. Qua postuur komt betrokkene eveneens overeen. Qua gezicht heb ik betrokkene nooit volledig gezien, maar qua type gezicht kan het deze persoon zijn.” De man die zij uit de rij haalt, is De Staerke.

De arrestatie: 6 Maart 1986

Uiteindelijk slagen de speurders van het parket van Dendermonde, onder leiding van onderzoeksrechter Troch, erin om Philippe De Staerke te vatten. Hij wordt aangehouden. Philippe, die in de jaren ’70 nog een tijdje lid was van het vreemdelingenlegioen, ontkent alle feiten die hem ten laste worden gelegd. Hij geeft enkel de heling toe van de BMW die uit Marseille werd gerepatrieerd en het gebruik van een valse identiteitskaart. De arrestatie van Philippe ‘Jhonny’ De Staerke betekent het symbolische einde van de zogenaamde Bende van Baasrode.