Feiten

De diefstal bij de Groep Dyane

31 December 1981

De crisis die zich afspeelde binnen justitie en politie na de veroordelingen in de zaak-François, werden in de hand gewerkt door een belangrijke wapenroof bij het Speciaal Interventie Esquadron van de rijkswacht, bij het grote publiek beter bekend als de Groep Dyane. In de nacht van 31 december 1981 en 1 januari 1982, twee weken voor de aanvang van het proces François, braken onbekende binnen in de degelijk bewaakte kazerne van de Groep Dyane in Etterbeek en stalen er een aantal gesofisticeerde anti-terreurwapens met bijbehorende munitie. De daders kenden duidelijk de topografie van de kazerne en wisten klaarblijkelijk welke wapens zich waar bevonden. De minder geavanceerde wapens hebben de daders welbewust laten liggen. De buit was indrukwekkend :

  • 10 Mitrailleurs, Heckler und Koch met geluidsdemper;
  • 5 Mitrailleurs, Heckler und Koch zonder geluidsdemper;
  • 5 Riotguns van het automatische type;
  • 5 Fal-machinegeweren, diverse modellen;
  • 2 Pistolen van groot kaliber, voor het afvuren van waarschuwingsschoten;
  • 28 Dozen met elk 25 laders en munitie. Dit kwam neer op 2500 stuks munitie.
De rijkswachtkazerne in Etterbeek.

De rijkswachtkazerne in Etterbeek.

Geleend van de Duitsers

Van het bestaan van de Hechler und Koch-mitrailleurs waren op dat tijdstip maar weinigen op de hoogte. Er bestonden slechts twintig exemplaren van en die waren kort voordien geleverd aan de Duitse anti-terreureenheid Bundes Grenzschutz Gruppe-9 en de Belgische Groep Dyane. De MP5SD staat bekend als een der meest gevaarlijke en trefzekere snelvuurwapens die ooit werden geproduceerd.

In totaal werden door de gangsters zes voertuigen, Mazda’s, van de Groep Dyane met een koevoet en zonder een sleutel opengemaakt. De techniek die daarbij werd aangewend, het lichtjes optillen van de portier met een koevoet om onder de deur met ijzerdraad het ontsluitingsmechanisme in werking te stellen, is precies een van de technieken die voorkomt in het opleidingsprogramma van de anti-terreurgroep Dyane, meer bepaald in het programma ‘Detectie’.

Er werden bepaalde voertuigen niet geopend en er werden ook wapens weggenomen die zich in kisten bevonden die op hun beurt dan weer opgeborgen waren in gesloten kasten. Enkel die wapens werden meegenomen die in het kader van anti-terreurmaneuvers konden gebruikt worden. De wapens zijn niet geschikt voor gewoon crimineel gebruik. De buit werd in een groene Mazda van de Groep Dyane geladen, waarna de dieven ongehinderd de kazerne via de wachtposten buitenreden.

Uit verklaringen van de wachtposten blijkt dat de daders rijkswachtuniformen droegen. De Mazda werd later teruggevonden op de Generaal de Gaullelaan in Brussel, langs het Flageyplein. Er werd in de Mazda geen enkele vingerafdruk aangetroffen, noch in een van de andere wagens die waren opengebroken en leeggeroofd. Er werd in de gestolen Mazda wel peper gestrooid om speurhonden af te leiden.

Ook werd vastgesteld dat Madani Bouhouche, toevallig een geregeld bezoeker van de wapenmeester van de Groep Dyane, op 31 december in de kazerne van Etterbeek gesignaleerd was. Bovendien bleek dat Bouhouche korte tijd voor de diefstal met de gestolen Mazda gereden had. Het is niet uitgesloten dat hij bij die gelegenheid een kopie van de autosleutels liet maken. Tot vandaag werden de daders van de wapendiefstal niet gevonden.

Wel werd jaren later een Hechler und Koch gedemonteerd teruggevonden bij de vermoorde FN-vertegenwoordiger Juan Mendez. En één van de riotguns werd aangetroffen bij Bouhouche. Het overgrote deel van de anti-terreurwapens vonden de speurders zes jaar na de diefstal, op 17 november 1987, in de koffer van een gestolen auto die geparkeerd stond in een garagebox aan de Hippocrateslaan in Woluwe, die door Madani Bouhouche onder een valse naam gehuurd werd.