Onderzoek

Verbanden met de Bende van Nijvel

De fotoreportage van Beijer in Aalst, het adres in de Kroonlaan waar de Santana werd gespot, de band tussen de Vietnamees, Vandeuren en Beijer, de ‘geheime afgevaardigde’ van Joe Mendez, de valse alibi’s, de GTI’s, het waren elementen waardoor Beijer en Bouhouche niet echt buiten schot raakten als verdachten. En in hun werkmethode waren er een hoop dingen die ze gemeen hadden met de Bende van Nijvel.

Beijer had een systeem om snel van nummerplaten te wisselen door de platen op elkaar te hangen. Na de overval bij wapenhandelaar Dekaise stelden de achtervolgende agenten vast dat de inzittenden van de vluchtauto bliksemsnel van nummerplaat waren veranderd.

Bouhouche en co hadden een reeks boxen waar ze gestolen wagens maanden en nog langer konden stallen. De Bende had dat ook. De wapens en onderdelen die in Ronquières gevonden werden, waren gemanipuleerd met technieken die in het Mendez-onderzoek ook werden vastgesteld. De koppen van de slagpinnen werden veranderd, de identificatienummers weggevijld of -gehamerd, de merken onleesbaar gemaakt, veren doorgeknipt om de identiteit van de wapens ontraceerbaar te maken.

De schutters in de warenhuizen droegen pruiken, brillen, make-up, bivakmutsen en snorren. Bij Bouhouche werden pruiken, make-up en brillen aangetroffen, bij Beijer bivakmutsen. Bouhouche droeg een jagershoed. Getuigen van de raids op de zeilmakerij in Temse, op juwelier Szymusik en op wapenhandelaar Dekaise beschreven een jagershoed.

Bij huiszoekingen bij Bouhouche en Beijer werden stafkaarten in beslag genomen. Een aantal van die kaarten sloegen op bendefeiten. Zo was er een stafkaart van Erps-Kwerps, waar de nog in het vet zittende Golf GTI gestolen werd die na de raid in Aalst uitgebrand werd teruggevonden in het Bois de la Houssière. De stafkaarten sloegen op het bos zelf, op de omgeving van Dekaise, Van Camp, Nijvel, Overijse en Eigenbrakel. Van het overgrote deel van België had Bouhouche geen stafkaarten.

De Cel Waals Brabant vond overeenkomsten met de manier van toeslaan. Bouhouche was erg doortastend in zijn optreden. Hij schoot de Antwerpse ivoorhandelaar Suleiman Ahmad een kogel in het oog hoewel het slachtoffer weerloos op de grond lag en hem smeekte om hem niet af te maken. Eenzelfde onwrikbaarheid bleek bij de Bende-moord op Claude Haulotte. De agent lag gewond op de grond, maar de schutter liep op hem af en schoot hem dood.

Bouhouche was toen hij werkte bij de BOB aan de Leuvensesteenweg niet weg te slaan bij het SIE. In de wagens van de SIE werden de achterbanken weggehaald om sneller bij de wapens in de kofferruimte te kunnen. Ook in de bendewagens werden de achterbanken of hun ruggen verwijderd.

Bouhouche was een practical shooter, hij kende de methode-Cooper en gaf er les in. Topkok Pierre Romeyer beschreef een schutter van ongeveer 1,80 meter – Bouhouche was een stuk kleiner – die een houding aannam zoals er in de methode-Cooper werd aangeleerd. Ook getuigen in de Delhaize in Ukkel beschreven die techniek.

Bouhouche praktiseerde hem in de Target 121, de schietbaan van het leger in Leopoldsburg. Hij deed er ook aan gevechtsschieten, onder meer door de zijruiten vanuit een rijdende wagen, zoals de bendeschutters deden. In Ronquières werden wapenonderdelen opgedregd die volgens de Cel Waals Brabant leken aangepast te zijn aan practical shooting-gebruik. Ook Bouhouche had zijn wapen afgestemd op die schietpraktijk.

Exclusief was dat allemaal niet, maar als je die dingen optelt heb je toch een heleboel elementen.

Een aantal toevalligheden

En dan waren er nog een aantal toevalligheden. De meeste hebben te maken met het dossier-Dekaise. Bij Bouhouche werd een plattegrond in beslag genomen van de dreef waar de Santana werd teruggevonden, de wagen waarin de Bende van Nijvel naar de wapenhandel in Waver was gereden. Bouhouche kwam blijkbaar graag in die dreef: op ongeveer dezelfde plek hadden speurders jaren eerder de schoonheidsproducten en parfums van Paris XL teruggevonden die Bouhouche had gedumpt nadat hij de bestelwagen van die keten had buitgemaakt.

In de omgeving waar spullen van Dekaise net niet helemaal ondergespit werden, troffen ze ook een sticker aan van een garage uit de buurt van Bouhouche. De Santana zelf werd gestolen met behulp van een Austin, die gecarjackt werd op een adres waarvan de overbuurman in de agenda van Bouhouche genoteerd stond. In diezelfde agenda stond het adres waar de Santana ruim een halfuur voor de hold-up werd opgemerkt.

Het is niet echt een verrassing dat Bouhouche in dit dossier, een wapendossier, het meest in beeld komt in het verhaal van de Bende van Nijvel.


Bron: Beetgenomen | Hilde Geens | 2013