Onderzoek

Bouhouche en Cocu

Een ontmoeting in de gevangenis van Nijvel

Gedurende lange tijd zaten in de gevangenis van Nijvel een gewezen politie-agent en een ex-BOB’er samen opgesloten, met name Michel Cocu en Madani Bouhouche. Zoals wel eens meer gebeurt tussen gedetineerden, wisselden ook zij onderling confidenties uit.

Michel Cocu

Michel Cocu

Een mede-gedetineerde was hier getuige van, en maakte er melding van aan de speurders, op voorwaarde dat hij naar een andere gevangenis zou overgeplaatst worden. “Ik weet dat Bouhouche enorme connecties heeft in de politieke wereld en in het politiemilieu”, zo vertelt de gedetineerde. “Uit hetgeen hij met vertelde, weet ik dat hij nog steeds veel kennissen heeft bij de politie en rijkswacht.”

Toen Bouhouche door kreeg dat de gevangene aan het praten was gegaan, bedreigde hij hem: “Jij, je bent een dode man, want wanneer men zich veroorlooft te gaan vertellen dat Cocu als chauffeur heeft gefungeerd in Halle en de geschiedenis van de brand in Genval gaat verklikken, dan is dat wat men riskeert. Ik heb zeer goede vrienden in Bergen. Zij zullen je bij de lurven vatten.” Bergen is de gevangenis waarnaar de gedetineerde werd overgeplaatst. Dit verhaal speelde zich af in februari 1987.