Het wordt nu wel duidelijk dat extreem-rechts in dc rijkswacht in de jaren tachtig werd beschermd. Dat bleek dinsdag voor de Bendecommissie. Op nieuwjaarsnacht 1982 werden wapens ontvreemd uit de rijkswachtkazerne in Etterbeek. waar het Speciaal Interventie Eskadron (SIE of de vroegere Diane) was gehuisvest. De daders moesten minstens zijn getipt van binnenuit. De geregistreerde wapens werden op 9 november 1987 teruggevonden in garageboxen van de extreem-rechtse privé-detectives Bouhouche en Beijer. Beiden waren ook ex-gendarmen. Het werd nooit duidelijk waarvoor de gevonden wapens moesten dienen. De diefstal werd nooit opgelost.
Op 3 mei 1983 maakte luitenant-kolonel Lhost, tweede commandant van het mobiel legioen, een rapport waarin stond dat er “geen verband was tussen de wapendiefstal en extreem-rechts”. Lhost had géén contact opgenomen met de infosectie van de Brusselse BOB, die een uitvoerige documentatie over uiterst-rechts had. “Verbazend”, zo getuigde luitenant-kolonel Alain Lemasson dinsdag.
Op 4 oktober 1984 schreef Lemasson dat Lhost wél naar extreem-rechts had moeten speuren. Lemasson had het dossier van de diefstal opgevraagd omdat op 26 mei 1984 was uitgekomen dat gendarm Lucien Marbaix, die bij de kazerneringsdienst van de groep Diane werkte en het bewuste pand als geen ander kende, penningmeester zou worden van de Compagnons du Christ Graal, de opvolger van hel extreem-rechtse Westland New Post (WNP). Die organisatie wilde door aanslagen het land destabiliseren om meer armslag voor de ordediensten te krijgen.
WNP is één van de pistes die de aanslagen van de Bende van Nijvel kunnen verklaren. Op 26 mei bleek ook dat een aantal vroegere leden van WNP thuis bij Marbaix hadden vergaderd om na te gaan wat moest gebeuren na de verdachte zelfdoding van WNP-leider Latinus. Dat wist Lhost in 1982 uiteraard nog niet. Maar al de rest wist hij wél: dat Marbaix het bewuste pand volledig kende. En ook dat enkele weken voor de diefstal bij dc groep Dyane het toegangspasje van Marbaix was verdwenen! Marbaix werd hierover niet ondervraagd, er was zelfs geen onderzoek over, zo zei Lemasson.
Bovendien bleek ook dat de Brusselse BOB op 19 januari 1982 aan Lhost een lijst met zes SIE-leden doorspeelde. Twee van hen bleken bij extreemrechts te zijn. Onder hen: de huidige Schaarbeekse politiecommissaris Johan Demol, toen lid van het Front de la Jeunesse. “Maar bij Demol deed men géén huiszoeking. Onbegrijpelijk”, vond Lemasson. De luitenanl-kolonel zei dat hijzelf op nagenoeg dezelfde informatie als die van Lhost besloot dat “extreem-rechts een duidelijke piste naar de diefstal bij de groep Diane was”. Hij stuurde zijn rapport rond in de hoop dat het onderzoek zou worden heropend. Maar lot zijn verbijstering gebeurde er … niéts. De zwaarste bende-aanslagen moesten toen nog gebeuren.
Bron » Gazet van Antwerpen | John De Wit