Michaux geeft uitleg bij “complot rijkswacht en politici”

Ex-BOB’er René Michaux is vandaag voor een tweede maal voor het assisenhof in Aarlen komen getuigen. Op vraag van de verdediging van Marc Dutroux gaf hij onder meer toelichting bij zijn uitlatingen eerder op televisie, na zijn eerste verhoor voor het assisenhof.

Michaux legde uit dat een journalist hem verteld had dat de politieke wereld en de rijkswachttop hadden afgesproken dat hij de zondebok moest zijn van wat misgelopen was in de zaak-Dutroux.

Bij aanvang van zijn verhoor vandaag zei Michaux dat hij vorige keer dingen “vergeten zeggen” was. Na zijn verschijning voor het hof was had hij zich herinnerd dat hij nog tal van documenten had over de huiszoekingen, onder meer persoonlijke nota’s. Michaux legde aan de hand van die documenten uit wat hij in augustus ’96 uitgevoerd heeft.

Hij antwoordde hiermee impliciet op de verwijten van procureur Bourlet eerder op het proces. Die zei onder meer dat hij niet begreep waarom de speurhond bij een huiszoeking in Marcinelle op 13 augustus ’96 niet had gemerkt dat Laetitia Delhez in het gebouw was. Ook Michaux had daar geen verklaring voor. Hij bevestigde dat, voor zover hij wist, de hond toen niet gereageerd heeft op de geur van Laetitia. Sabine en Laetitia werden pas twee dagen later uit de kooi bevrijd op aanwijzingen van Dutroux.

Wat de huiszoeking in Marcinelle van 13 december ’95 betreft, waarbij Julie en Melissa niet gevonden werden maar Michaux gefluister gehoord had, beweerde Michaux dat de slotenmaker die toen aanwezig was, wél wist dat de speurders op zoek waren naar kinderen. De slotenmaker had namelijk deelgenomen aan een voorafgaande briefing bij de rijkswacht, beweerde Michaux. De slotenmaker verklaarde eerder voor het assisenhof echter dat hij niet op de hoogte was.

Michaux maakte ook melding van een notaboekje uit ’95, dat in beslag genomen werd door het comité P. Advocaat Xavier Magnée vroeg dat het notaboekje bij het strafdossier van het assisenhof zou worden gevoegd. De assisenvoorzitter ging akkoord.

Complot tussen politieke wereld en rijkswachttop

Na zijn uitleg vroeg Magnée aan Michaux wat er aan was van het complot tussen de politieke wereld en de rijkswachttop, waarover Michaux op televisie gesproken had.

“Een journalist die getrouwd is met een woordvoerster van de rijkswacht, heeft me verteld dat er een akkoord was tussen de politieke wereld en de top van de rijkswacht om voor de parlementaire onderzoekscommissie alles op mij te laten terechtkomen. Hij had dat op een dag gehoord van zijn vrouw”, zei Michaux. “Sinds ’96 zijn de rollen omgekeerd en moet ik me constant verantwoorden.”

In tegenstelling tot wat hij op tv had gezegd, heeft Michaux vandaag geen zitting achter gesloten deuren gevraagd.

Rijkswacht ontkent

De woordvoerster van de federale politie, Els Cleemput, ontkent de complottheorie van Michaux. “Volgens hem zou er in een vergadering met politietop en politici zijn afgesproken hem als zondebok te gebruiken. Ik heb geen weet van een dergelijke vergadering en bovendien zou zo’n een afspraak een beïnvloeding betekenen van de toenmalige parlementaire onderzoekscommissie Dutroux. Iedereen die deze commissie heeft gevolgd weet dat dit onmogelijk was”, legt Els Cleemput uit.

De advocaat van de familie Lambrecks, meester Savelkoul, noemde de getuigenis van Michaux een “afleidingsmanoeuvre” was. Advocaat-generaal Jean-Baptiste Andries deed de getuigenis af als een verdedigingsmiddel voor Marc Dutroux.

Bij het verlaten van de assisenzaal liet de advocaat van Marc Dutroux, meester Magnée, verstaan dat de toenmalige rijkswacht verantwoordelijk was voor de dood van Julie en Melissa. René Michaux verklaarde aan de pers nog eens dat het ging om een gebrek aan verantwoordelijkheid in het Belgisch systeem: “De macht der gewoonte in de instellingen is dodelijk, het gaat om een samenloop van omstandigheden. De echte verantwoordelijke is de politiek. Wij maken de wetten niet”, aldus Michaux na zijn getuigenis.

Hoofdspeurder Demoulin getuigt

Op vraag van de verdediging van Michel Nihoul heeft ook hoofdspeurder Michel Demoulin opnieuw getuigd. Hij heeft een overzicht gegeven van alle elementen in het dossier die er volgens hem op wijzen dat de vier beschuldigden een criminele bende vormen.

Demoulin had het over de – weinige – aanwijzingen dat de beschuldigden zich inlieten met wapenhandel, valse kredietkaarten, valse documenten, autozwendel, drugs en mensenhandel. De speurder wees er onder meer op dat Nihoul vermoedelijk de Britse drugstrafikant David Walsh uit wraak heeft verklikt aan de BOB van Dinant.

Michel Lelièvre en David Walsh hadden voordien Nihoul gevraagd om samen met hen een zware gestolen Mercedes tot in Spanje te brengen. Lelièvre en Walsh waren toen relatief jong en het zou verdacht zijn overgekomen indien zij met z’n tweeën in zo’n auto zouden rondrijden. Eenmaal aangekomen maakte Walsh zich uit de voeten en werd enkel Lelièvre voor bewezen diensten betaald door het netwerk van autozwendelaars. Nihoul kreeg geen cent voor het transport maar verklikte Walsh wel een tijd later aan de BOB.

Bron » De Standaard