“Marc Dutroux is niet als seriemoordenaar geboren”

Wat er precies toe geleid heeft dat Marc Dutroux Julie en Melissa en An en Eefje heeft gedood, is niet duidelijk, maar zeker is dat de man niet als seriemoordenaar is geboren. Dat is de mening van Jessica Villerius, de 27-jarige Nederlandse journaliste die een reportage heeft gemaakt over het leven en de jeugd van Dutroux. De reportage, die te zien zal zijn in het VTM-programma Telefacts en het Nederlandse Nova, is het resultaat van tweeëneenhalf jaar voorbereiding en werk.

Daarvoor sprak Villerius met Jean Pierre Peters, de hoofdinspecteur die het onderzoek naar Dutroux voerde, met Dutroux’ vader en moeder en, opmerkelijk, met zijn zus Valerie. Bovendien onderhield ze een correspondentie met de man zelf. “Ik heb hem een keer of zes een brief gestuurd met concrete vragen en hij heeft me éénmaal een lang antwoord gestuurd”, zegt de journaliste. “Daarnaast kreeg ik feedback van twee mensen met wie hij nog telefonisch contact mag hebben.”

Villerius ging niet zozeer op zoek naar onthullingen over de feiten maar naar de persoon Dutroux. “Wat mij enorm boeit, is de psyche van de misdadiger. Wie is hij en hoe is hij zo kunnen worden? Daarbij is het hele nature-nurture-debat natuurlijk van groot belang. Een conclusie heb ik op basis van al het materiaal niet kunnen maken, maar voor mij is wel duidelijk dat Marc Dutroux niet als seriemoordenaar is geboren. In de reportage legt Dutroux, in tegenstelling tot vroeger, de verantwoordelijkheid voor zijn misdaden niet meer bij zijn ouders.

“Hij beschouwt zichzelf niet meer als het slachtoffer van een vreselijke opvoeding”, zegt de journaliste. “Maar er is wel nog een duidelijke rancune tegenover zijn ouders en zijn jeugd. In de gesprekken die ik met zijn vader en moeder had, viel me ook op dat zij als heel koud overkomen. Enkel Dutroux’ zus Valerie is anders. Zij komt uit hetzelfde nest maar is opgegroeid tot een zorgzame vrouw met kinderen. Ook de twee broers die nog leven, leiden een normaal bestaan. Zij hebben wel niet willen meewerken aan de reportage.”

Bron » De Morgen