Abdelkader Belliraj levenslang de cel in

De mysterieuze superterrorist Abdelkader Belliraj (52) uit Evergem zal tot het einde van zijn dagen in de cel blijven. Hij is vrijdagochtend in Marokko tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Abdelkader Belliraj, de Belgische Marokkaan die jarenlang werkte als informant van onze Staatsveiligheid, werd door de rechter in Sale, Rabat veroordeeld als leider van een terroristische organisatie die het regime in Marokko omver wilde werpen. Volgens de rechtbank maakten hij en een dertigtal andere beklaagden plannen om politici, militairen en joden te vermoorden.

Hij werd ook schuldig bevonden aan zes politieke moorden die hij eind jaren ’80 in België pleegde, een reeks gewapende overvallen, diefstal en wapenbezit.

De superterrorist Belliraj bracht het grootste deel van zijn leven in Brussel door. De laatste jaren voor zijn arrestatie woonde hij met zijn tweede echtgenote en hun drie kinderen in Evergem.

Belliraj werd in januari 2008 in Marokko opgepakt. Tijdens zijn eerste ondervragingen legde hij een onwaarschijnlijke reeks bekentenissen af.

Zo vertelde hij hoe hij in augustus 2001 naar Afghanistan reisde en daar Osama bin Laden in hoogsteigen persoon ontmoette. Die zou hem gevraagd hebben om in ons land mensen te rekruteren die verstand hadden van biologie en chemie om voor al-Qaeda biologische en chemische wapens te maken. Hij vertelde ook dat al-Qaeda aanslagen wilde plegen in Duitsland en Turkije en daarvoor op zijn logistieke steun rekende.

Daarnaast bekende Belliraj ook bijzonder gedetailleerd hoe hij eind jaren ’80-begin jaren ’90 samen met zijn kleine terroristische cel in Brussel in opdracht van de Palestijnse terrorist Abou Nidal zes politieke moorden pleegde.

Toen de Belgische speurders inzage kregen van zijn verklaringen, bleek dat de details die hij bekende aan de Marokkaanse speurders ook in de dossiers van de oude onopgeloste Belgische moorddossiers stonden.

De belangrijkste moorden die Belliraj bekende, waren die op de imam van de Brusselse Grote Moskee, Abdullah Al Ahdal op 29 maart 1989, en de moord op de Joodse dokter Joseph Wybran, de voorzitter van het Belgishce Coördinatiecomité van Joodse organisaties op 3 oktober 1989.

Later trok Belliraj zijn bekentenissen terug in. Hij zei dat hij gemarteld werd en tot bekentenissen werd gedwongen. Ook op het proces ontkende hij alles. Veel heeft het hem niet geholpen want hij werd veroordeeld tot levenslang.

Een aantal medebeklaagden kregen dertig jaar cel. Onder hen ook Abdellatif Bekhti, een Brusselse Marokkaan die veroordeeld werd omdat hij samen met Belliraj een stoutmoedige overval zou gepleegd hebben op een geldtransport op de luchthaven van Luxemburg.

De affaire-Belliraj zorgde in België voor heel wat beroering toen bleek dat Belliraj probleemloos Belg was kunnen worden en dat hij al jaren een informant van de Belgische Staatsveiligheid was. Het comité I dat de Inlichtingendiensten controleert, onderzoek nog altijd hoe de vork juist in de steel zit.

Parallel aan het Marokkaanse proces voert het Belgische gerecht twee aparte gerechtelijke onderzoeken naar Belliraj. Er loopt één gerechtelijk onderzoek naar de zes politieke moorden die Belliraj hij eind jaren ’80 in ons land zou gepleegd hebben, en een ander onderzoek naar eventuele terroristische activiteiten in ons land. Het federaal parket vraagt een kopie van het vonnis in Marokko. ‘Als we die hebben, zullen we grondig analyseren hoe het verder moet met het Belgische onderzoek’, zegt woordvoerster Hilde Vandevoorde. ‘Iemand kan geen twee keer voor dezelfde feiten worden veroordeeld.’

De familie van de Joodse dokter Wybran wil dat ons land de medeplichtigen van Belliraj voor de rechter brengt die in ons land wonen.

Bron » Het Nieuwsblad