Abdelkader Belliraj buiten vervolging gesteld

De raadkamer van Brussel heeft bijkomende onderzoeksdaden bevolen in de zaak rond Abdelkader Belliraj, aldus het federaal parket. De man wordt ervan verdacht deel uit te maken van een terroristische organisatie en in Brussel zes politieke moorden te hebben gepleegd in de jaren tachtig.

De raadkamer besliste de zaak terug over te maken aan de procureur des Konings, om contact op te nemen met de verbindingsofficier in Marokko zodat de advocaat van Abdelkader Belliraj, meester Vincent Lurquin, zijn cliënt kan spreken die in dat land in de gevangenis zit.

Het federaal parket, dat een seponering had gevraagd, zal beroep aantekenen tegen de beschikking van de raadkamer, aldus de woordvoerder.

Abdelkader Belliraj wordt verdacht van zes moorden in Brussel, in 1988 en 1989. Bij de slachtoffers behoren onder meer Abdullah Al-Ahdal, het hoofd van de Grote Moskee van Brussel, en dr. Joseph Wybran, voorzitter van het coördinatiecomité van Joodse organisaties van België (CCOJB).
Abdelkader Belliraj heeft die misdaden in Marokko bekend, maar zijn verdediging stelt dat die bekentenissen in België niet rechtsgeldig zijn want afgedwongen door foltering.

De man, die informant was van de Belgische Staatsveiligheid, werd voor deze misdaden in ons land, en andere feiten, in Marokko berecht op basis van de omstreden bekentenissen. Hij werd tot levenslange opsluiting veroordeeld en zit de straf nu uit.

Bron » Het Laatste Nieuws