De Decker: “Afluisterwet zal evenwicht tussen diensten herstellen”

De BIM-wet, die de inlichtingen- en veiligheidsdiensten de mogelijkheid geeft om bijzondere methoden zoals telefoontap te gebruiken, zal het evenwicht herstellen en moet in de toekomst geknoei vermijden tussen de gerechtelijke wereld en de inlichtingendiensten die van de regering afhangen. Dat stelt Senaatsvoorzitter en voorzitter van de begeleidingscommissie van het comité I, Armand De Decker. De BIM-wet werd net voor het reces door de Senaat goedgekeurd en naar de Kamer overgezonden.

Geknoei bij terreurbestrijding

Le Soir citeerde vandaag het activiteitenverslag van het Comité I, waarin sprake is van een knoeiboel bij de terreurbestrijding, onder meer bij de informatieoverdracht over de verhoogde terreurdreiging eind 2007 waardoor het eindejaarsvuurwerk in Brussel geschrapt werd.

Staatsveiligheid mag afluisteren

Armand De Decker wijst erop dat de politie reeds jaren een wettelijke basis heeft voor het gebruik van bijzonders opsporingsmethoden (BOM) zoals telefoontap. Wanneer dergelijke informatie onderzocht wordt, zoals dat in december 2007 het geval was, mag die niet gecommuniceerd worden, ook niet aan de inlichtingendiensten.

Als de BIM-wet ook door de Kamer goedgekeurd wordt, kan de Staatsveiligheid ook telefoons afluisteren, wat het evenwicht volgens de Senaatsvoorzitter hersteld zal worden.

Bron » De Morgen