Proces obussenschandaal moet overgedaan worden

Het proces in beroep over het zogenaamde obussenschandaal moet overgedaan worden. Het hof van Cassatie verbrak immers het arrest waarbij de Belgische staat veroordeeld werd om 36 miljoen euro te betalen aan het Nederlandse bedrijf Eurometaal. Dat greep in 1985 naast een lucratief contract voor de levering van 115.210 stukken clustermunitie voor het Belgische leger. Het Nederlandse bedrijf had nochtans een beter bod, maar de toenmalige minister van Defensie -Sint-Truidenaar Freddy Vreven- gaf de voorkeur aan een Amerikaanse firma.

Die betaalde 10 miljoen euro aan ‘commissielonen’. Daarvan zou ruim 175.000 euro naar garagist-lobbyist Johan Lampaert gegaan zijn. Bijna 1,25 miljoen kwam terecht bij een officier bij de aankoopdienst van Defensie. Waar de rest van de 10 miljoen euro heenging, werd nooit opgehelderd. De strafvorderingen tegen Lampaert en de officier werden in 2003 verjaard verklaard. Eurometaal was in 1999 al een burgerlijk proces begonnen tegen de Belgische staat.

In eerste aanleg kreeg de firma ongelijk, maar in 2009 werd België veroordeeld om meer dan 12 miljoen euro schadevergoeding te betalen. Met de interesten erbij gaat het om ruim 36 miljoen. De Belgische staat trok naar cassatie en het hoogste hof heeft nu beslist het arrest te verbreken. Uit zittingsbladen van het hof van beroep zou immers blijken dat niet steeds dezelfde raadsheren in het dossier gezeteld hebben. Het dossier gaat nu naar het Gentse hof van beroep.