Smeergeld kan de staat 36 miljoen euro kosten

Als het Hof van Cassatie het beroep van de Belgische staat maandag afwijst, moet België 36 miljoen euro betalen aan gewezen munitiefabrikant Eurometaal. Die kans is volgens insiders groot. De belastingbetaler draait dan op voor het obussenschandaal. Het Nederlandse Eurometaal, nochtans met een beter bod, liep in 1985 de aankoop van obussen mis.

Truienaar Freddy Vreven, toen Defensieminister voor de liberale PVV, gaf de voorkeur aan een Amerikaanse firma. Die betaalde 10 miljoen euro (400 miljoen frank) “commissielonen”. Zo valt maandag wellicht het doek over een berucht Belgisch omkoopschandaal. De schuldigen ontsprongen de dans door verjaring en een te traag werkend gerecht.

De staat moet dan de schadeclaim van Eurometaal vergoeden. Dat bedrijf is nochtans failliet: de gewezen munitiefabrikant uit Zaandam hield ermee op in 2002. Een gevolg van teruglopende bestellingen en strengere normen na de vuurwerkramp in Enschede in 2000. Het bedrijf heeft nu nog twee werknemers. Ze kunnen maandag in één klap 36 miljoen euro rijker zijn.

Bron » Gazet van Antwerpen