Bernard Cheynel: “Ik heb de PS vier miljoen euro smeergeld betaald”

Een Franse tussenpersoon, Bernard Cheynel, bevestigt in een boek dat hij smeergeld heeft betaald voor wapencontracten. In het boek zegt Cheynel dat hij in het verleden ongeveer 4 miljoen euro heeft betaald aan de PS in het dossier van het vernieuwingsprogramma Sagem-Mirsip van de gevechtsvliegtuigen Mirage V. Dat schrijft de krant Le Soir vandaag.

Cheynel beschuldigt onder meer wijlen PS-voorzitter Guy Spitaels, maar ook gewezen minister van Defensie Guy Coëme en Merry Hermanus. Die twee laatsten ontkennen de beschuldigingen. Ook de voormalige kabinetschef van Coëme, Jean-Louis Mazy, wordt genoemd.

Volgens Cheynel werd in het contract van Sagem-Mirsip ter waarde van 100 miljoen euro een commissie van 4 à 5 procent betaald. De betaling verliep via Sabca, het Belgische bedrijf dat voor de helft in handen is van het Franse concern Dassault.

Het Belgische gerecht heeft lang gedacht dat er in het dossier smeergeld is betaald, maar de onderzoeksrechters zijn er nooit in geslaagd om dat hard te maken. Het dossier verjaarde in 2008.

Bron » De Morgen