Hassan Maâche, de nieuwe Patrick Haemers?

Frankrijk zoekt Hassan Maâche. De Brusselaar sleet de helft van zijn leven in Belgische gevangenissen wegens overvallen op geldtransporten. Maâche kwam in 2007 vrij en verdween onder de radar. Hij wordt nu genoemd in een verijdelde grote kraak in Frankrijk.

“Ik ga mijn leven beteren”, zei de legendarische Brusselse overvaller toen hij in september 2007 vrijkwam. Hassan Maâche was toen 42. Hij had net 22 jaar cel uitgezweet. Op een gegeven moment keek Maâche zelfs aan tegen een gevangenisstraf van 36 jaar. Straffen die hij bijeen sprokkelde met een indrukwekkende reeks gewelddadige overvallen op geldtransporten, banken en wisselkantoren.

Mensen die Maâche kennen, omschrijven hem als een charmante, elegante en humoristische gangster. En hoewel Maâche veel minder bekend was, wordt hij geregeld vergeleken met Patrick Haemers. “Tussen Haemers en mij zit een wereld van verschil. Ik ben geen vedette. Ik heb de media nooit opgezocht”, zei Maâche. En vanzelfsprekend kende hij de blonde God. Al was het maar uit de gevangenis. “Ik heb Haemers een keertje gekruist in de gevangenis van Vorst. Ik zag meteen dat hij niet de chef van die bende geweest kan zijn”, zei Maâche over zijn concurrent.

Dat Hassan Maâche zelf de plak zwaaide over de bende Maâche: daarover heeft nooit enige twijfel bestaan. Hij sprokkelde zijn kompanen uit de wijk rond het Flageyplein in Elsene. Al sinds de jaren tachtig deed de bende-Maâche het Brusselse, en bij uitbreiding heel België, op zijn grondvesten daveren. De omvang van hun buit was heel uiteenlopend: van 250.000 oude Belgische franken bij een overval op een BBL-kantoor in Etterbeek tot 10 miljoen bij een overval op een Securitas-geldtransport.

De modus operandi was altijd dezelfde: gewelddadig en met veel wapenvertoon. Alles samen zou Hassan Maâche 40 hold-ups hebben georganiseerd. De rechter achtte zijn deelname aan elf overvallen bewezen. Maâche ontsnapte ook twee keer uit de gevangenis. Intussen bleef hij overvallen plegen. Hij gijzelde ooit ook de familie van een bankdirecteur bijna twee dagen. “Maar ik liet mevrouw een bad nemen”, zei hij daarover op zijn proces.

Toen Hassan Maâche in de gevangenis zat, namen zijn drie jongere broers zijn winkel over. Hun zus vertelde ooit dat ze nog nooit met al haar vier broers samen aan tafel had gezeten. Omdat er altijd wel minstens een van hen in de gevangenis zat of ondergedoken leefde. Ze werden als minderjarigen ook meerdere keren geplaatst in instellingen. “Het leven heeft me geen cadeaus gedaan”, zei Maâche daarover.

Toch beweerde hij altijd dat hij zijn misdaadcarrière niet beklaagt. “Ik heb geen spijt van wat ik heb gedaan. Omdat er toch geen bloed aan mijn handen kleeft. In mijn leven deden de omstandigheden om overvallen te plegen zich gewoon ineens voor. Ik heb die weg zelf gekozen en ben daar zelf verantwoordelijk voor. Maar opnieuw overvallen plegen? Nooit.” Frankrijk wil niet officieel bevestigen dat Hassan Maâche de grote vis is die ze nog zoeken. Andere bronnen zeggen dat zijn naam meer dan eens in het Franse dossier staat.

Bron » De Morgen