Leugenaar of helder? Psychiater onderzoekt Bende van Nijvel-verdachte

De man die op café kakelde dat hij lid was van de Bende van Nijvel zal psychiatrisch worden onderzocht. Zijn advocaat ziet in hem een helder man: “Nu beseft hij hoe stom hij is geweest.”

Het was een bizar zinnetje dat Christiaan De Valkeneer, de procureur des Konings van Luik, vrijdagavond uitsprak op de persconferentie over de grote vis die ze na dertig jaar onderzoek eindelijk in hun netten hebben liggen: “We zullen onderzoeken of het geen mythomaan is.” Intussen stelde de onderzoeksrechter al zeker één psychiater aan die de geestesgesteldheid van de aangehouden Jean-Marie T. moet onderzoeken.

Dat bevestigt zijn advocaat Jean-Edmond Mairiaux: “Een van de hypotheses is dat mijn cliënt een pathologisch leugenaar is. Maar wie ben ik om te zeggen dat dit inderdaad het geval is. Ik ben een advocaat, geen psychiater. Zij zijn de enigen die daar duidelijkheid over kunnen brengen.”

Volgens meester Mairiaux blijft Jean-Marie T. al sinds zijn eerste verhoor elke aantijging betwisten. Bij de advocaat komt de man niet over als een losgeslagen gek.

“Hij lijkt mij heel helder en beseft ten volle wat zijn woorden van destijds nu aanrichten. Natuurlijk heeft hij spijt van die uitspraken.” Jean-Marie T. liet zijn advocaat intussen beroep aantekenen tegen de verlenging van zijn aanhouding door de raadkamer. Binnen de twee weken moet de kamer van inbeschuldigingstelling zich opnieuw buigen over zijn lot.

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel verjaart op 10 november 2015, dertig jaar na hun laatste raid in Aalst. Zowat alle politieke partijen hebben door de aanhouding oren om de speurders nog tien jaar extra te geven.

Bron » De Morgen