Nieuwe verdachte “blufte” met verhalen over Bende van Nijvel

Brusselaar Jean-Marie T., de man die vorige week werd gearresteerd voor zijn betrokkenheid bij de Bende van Nijvel, zou aan een vriend in Zuid-Frankrijk hebben verteld dat hij chauffeur is geweest bij sommige overvallen. Hij zou ook geregeld met de andere leden van de Bende hebben afgesproken in cafés in Elsene en Etterbeek. Volgens de advocaat wilde de man enkel ‘bluffen’ met stoere verhalen.

“Mijn cliënt heeft inderdaad tegen kennissen verteld dat hij deel heeft uitgemaakt van de Bende van Nijvel”, bevestigt Jean-Edmond Mairiaux, de advocaat van Jean-Marie T.. “Maar hij deed dat om op te scheppen, niet omdat hij echt bij de Bende van Nijvel was. Er zijn geen ernstige aanwijzingen dat hij iets met de Bende te maken heeft.”

De Brusselaar Jean-Marie T.werd vorige week maandag opgepakt nadat het gerecht had vernomen dat hij aan een vriend in het Zuid-Franse Montpellier had verteld dat hij lid was geweest van de Bende van Nijvel.

De man uit Montpellier bevestigde het verhaal aan de Belgische speurders die hem drie weken geleden ondervroegen. Hij zei aan de speurders hoe T. onder andere vertelde dat hij chauffeur was geweest van de Bende en dat hij ook geregeld met de andere leden afsprak in een café in Elsene en Etterbeek.

Bij zijn aanhouding in zijn appartement in Jette bevestigde T. onmiddelijk in Montpellier geweest te zijn en daar sterke verhalen over de Bende van Nijvel te hebben bovengehaald.

Over de overvallen heeft de man echter zodanig veel details verteld, dat de speurders maar moeilijk kunnen geloven dat hij er niet effectief meer van weet. Tenzij hij de voorbije jaren over het onderwerp heel veel gelezen zou hebben. Liegt T. of niet? Een onderzoeksrechter heeft alvast een psychiater aangesteld die onder meer moet nagaan of T. een ziekelijke neiging tot liegen heeft.

De speurders ondervragen de volgende dagen kennissen van T. in Frankrijk, Brussel, Oostende – waar T. een bootje zou hebben – en Groot-Brittannië, waar zijn zus woont. Ze willen nagaan of hij ook aan hen dezelfde verhalen vertelde.

Bron » De Standaard