Jean-Marie Tinck vertelde over de Bende “om te bluffen”

Jean-Marie Tinck (68) vertelde volgens onze bronnen dat hij chauffeur is geweest bij bepaalde overvallen van de Bende van Nijvel. En hij beweert ook dat hij de andere Bende-leden persoonlijk heeft gekend.

“Mijn cliënt heeft inderdaad tegen kennissen verteld dat hij deel heeft uitgemaakt van de Bende van Nijvel”, zegt Jean-Edmond Mairiaux, de advocaat van Jean-Marie Tinck aan De Standaard. “Maar hij heeft dat gedaan om op te scheppen, niet omdat hij ook echt bij de Bende van Nijvel was. Er zijn geen ernstige aanwijzingen dat hij iets met de Bende te maken heeft.”

De Brusselaar Jean-Marie Tinck werd vorige week maandag opgepakt nadat het gerecht had vernomen dat Tinck aan een vriend in het Zuid-Franse Montpellier had verteld dat hij lid was geweest van de Bende van Nijvel. De man uit Montpellier bevestigde het verhaal aan de Belgische speurders die hem drie weken geleden ondervroegen.

Hij zei aan de speurders hoe Tinck onder andere vertelde dat hij chauffeur was geweest van de Bende en dat hij ook geregeld met de andere leden afsprak in een café in Elsene en Etterbeek.

Hij zou over de overvallen zodanig veel details hebben verteld dat het volgens de speurders moeilijk te geloven is dat hij er niet effectief meer van weet. Tenzij hij de voorbije jaren over het onderwerp heel veel gelezen zou hebben.

Toen Jean-Marie Tinck vorige maandag in zijn appartement in Jette opgepakt werd, bevestigde hij onmiddellijk dat hij in Montpellier was geweest én dat hij daar sterke verhalen over de Bende van Nijvel had verteld. “De onderzoeksrechter heeft een psychiater aangesteld die onder meer moet nagaan of Tinck mythomane trekken heeft”, zegt de advocaat van Jean-Marie Tinck.

Maar mythomaan of niet, intussen draait het onderzoek naar Jean-Marie Tinck op volle toeren. De speurders ondervragen de volgende dagen kennissen van Tinck in Frankrijk, Brussel, Oostende – waar Tinck een bootje zou hebben – en Groot-Brittannië, waar zijn zus woont. Ze willen nagaan of hij ook aan hen dezelfde verhalen vertelde.

In de wijk van Jette waar hij al twintig jaar woont, noemen ze Jean-Marie Tinck ‘Le Marin’, de zeeman, omdat hij naar eigen zeggen heel zijn leven schipper is geweest. Een vriendelijke man die vaak alleen is, zeggen de buren. Hij draagt ook vandaag trouwens nog hetzelfde type blauwe zeemansmuts zoals als die te zien is op de beruchte robotfoto nr 17 van de Bende van Nijvel.

Het was op basis van die muts dat Tinck in 1997 door getuigen ook al werd herkend op de robotfoto’s die toen door de onderzoekers werden verspreid. Op basis van die getuigenissen namen speurders DNA-stalen en vingerafdrukken van Tinck maar dat leverde toen niets op. Hij werd toen niet ondervraagd.

De man op robotfoto 17 werd getekend op basis van een beschrijving door getuigen die onder hypnose werden verhoord. Zij waren in 1982 getuige van de diefstal van een Volkswagen Santana in 1982 in Lembeek.

Overvallers kwamen toen ’s nachts in een gestolen Austin Allegro ter plaatse aan een garage te Lembeek. Ze stalen de VW Santana uit de showroom. Die auto zou achteraf gebruikt zijn bij een overval in Maubeuge (Frankrijk) in augustus 1982 en op wapenhandelaar Dekaise in Waver op 30 september 1982. Beide overvallen worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel.

Bij de overval op wapenhandelaar Dekaise werd ook op de politie geschoten. De VW Santana werd nog diezelfde avond later uitgebrand teruggevonden in Ukkel.

Maar Tinck ontkent dat hij daar iets mee te maken heeft. Of hij iets weet van de andere feiten die aan de Bende worden toegeschreven, zal nog moeten blijken. Feit is wel dat hij in zijn leven al drie keer werd veroordeeld voor extreem gewelddadige feiten.

Zijn eerste veroordeling kwam er in 1983 nadat hij in 1981 een man zwaar had verwond met een mes. In 1989 pleegde hij vergelijkbare feiten. In 1991 stak hij in een café in Ukkel een cafébaas dood met een mes. “Het is niet uitgesloten dat het brein achter de Bende gebruik maakte van dat soort domme krachten”, klinkt het in speurderskringen.

Overigens is de piste Jean-Marie Tinck niet de enige waar de Bende-speurders onder leiding van onderzoeksrechter Martine Michel dezer dagen aan werken. De piste kwam de voorbije weken een beetje uit de lucht gevallen naar aanleiding van een nieuwe getuigenis. De speurders concentreren zich ook vandaag vooral op het spoor naar extreemrechts dat tot doel had de staat te ontwrichten.

Martine Michel, de onderzoeksrechter die sinds 2011 het onderzoek voert, raakte de voorbije maanden in conflict met een aantal vroegere speurders nadat ze openlijk de kwaliteit van hun werk in twijfel had getrokken.

Bron» De Standaard