Jean-Marie Tinck pochte met overvallen waarbij kinderen stierven

Jean-Marie Tinck (67) heeft tegenover diverse vrienden verklaard dat hij deel heeft uitgemaakt van de Bende van Nijvel. Hij had het daarbij over aanslagen waarbij kinderen werden doodgeschoten. Dan gaat het over de aanslagen van de Bende van Nijvel in 1985, in Eigenbrakel, Overijse en Aalst – meteen de meest bloedige aanslagen. Maar vandaag ontkent Jean-Marie Tinck alles. Hij zegt dat hij enkel heeft opgeschept.

Tinck blijft niettemin verdachte nummer 1 voor de speurders. Gisteren nam procureur-generaal Christian De Valkeneer anderhalf uur de tijd om de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) van Bergen ervan te overtuigen dat Tinck aangehouden moet blijven, zodat hij verder kan worden ondervraagd.

De verdenkingen die op Tinck rusten, zijn bijzonder zwaar. De speurders denken dat de Brusselaar, die “le marin” werd genoemd vanwege de vissersmuts die hij altijd droeg, niet alleen betrokken was bij feiten uit de eerste vlaag van Bende-raids in 1982-1983. Toen vielen 12 van de 28 slachtoffers van de Bende.

Tinck zou in die periode in Lembeek deelgenomen hebben aan de diefstal van een VW Santana en de overval op wapenhandelaar Dekaise in Waver, waarbij een politieman werd gedood met een kogel in het hoofd.

Tinck zou ook betrokken zijn bij de dood van taxichauffeur Constantin Angelou. Hij werd op 12 januari 1983 in Bergen vermoord in zijn auto aangetroffen. Maar Jean-Marie Tinck schepte in zijn verklaringen tegenover vrienden vooral op over overvallen van de Bende waarbij op kinderen werd geschoten.

Dat gebeurde bij de dubbelaanslag van 27 september 1985 op de Delhaize-warenhuizen van Eigenbrakel en Overijse. Ook tijdens de laatste overval van de Bende op de Delhaize van Aalst op 9 november 1985 richtten Bendeleden hun wapens op kinderen. Er vielen acht doden.

Tinck voegde er tijdens zijn vertrouwelijke gesprekken met vrienden aan toe dat het doodschieten van een kind (in Overijse) bij de Bendeleden tot een hevige ruzie had geleid. Voor de kamer van inbeschuldigingstelling heeft de advocaat van Tinck, Jean-Edmond Mairiaux, geprobeerd de bezwarende verklaringen te ontkrachten.

“Ik heb deze verklaringen effectief afgelegd”, zegt de verdachte via zijn advocaat. “Maar ik was dronken en ik wilde me met straffe verklaringen in de kijker plaatsen. Ik heb al de verklaringen verzonnen. Ik heb nooit deelgenomen aan de overvallen van de Bende van Nijvel.”

“Ik besef nu hoe dom ik geweest ben om met zulke ernstige feiten op te scheppen. Had ik toen mijn grote mond maar gehouden.” Advocaat Mairiaux is overtuigd dat de verklaringen van cliënt onvoldoende zwaar doorwegen om de man in voorlopige hechtenis te houden. De advocaat heeft de KI om de vrijlating van Jean-Marie Tinck gevraagd. De KI beslist vrijdag.

Bron » De Standaard