Zo steken CIA-spionnen de grens over

Spionnen die met een diplomatiek paspoort de grens willen oversteken, kunnen zich daar best ook naar kleden. Er niet al te onverzorgd uitzien is de boodschap. Ook contant betalen is uit den boze. Dat zijn enkele adviezen die geheime agenten meekrijgen van de CIA, zo blijkt uit documenten die zondag door Wikileaks werden gepubliceerd.

De twee gepubliceerde documenten dateren van 2011 en 2012. Ze zijn geklasseerd als geheim en ‘NOFORN’, wat zo veel wil zeggen als dat ze enkel gedeeld mogen worden met spionagediensten van bondgenoten. De teksten lijsten een reeks adviezen op over hoe spionnen een screening van de veiligheidsdiensten op de luchthaven kunnen vermijden en hoe ze best de grens oversteken. Naast een verzorgd voorkomen is het volgens de CIA ook zeer belangrijk om honderd procent achter de dekmantel te blijven staan.

“In het verleden werd een van onze CIA-agenten op een Europese luchthaven door de veiligheidsdiensten gescreend. Er werd geen reden opgegeven voor de diepgaande screening, maar waarschijnlijk werd de controle uitgelokt door de onverzorgde look van de agent, die niet overeenstemming was met het diplomatieke paspoort dat hij bezat. De bagage van de agent werd doorzocht op explosieven, en dat onderzoek testte positief. Ondanks een intensieve ondervraging, hield de agent zich aan zijn dekmantel en verklaarde hij dat zich met de strijd tegen het terrorisme bezighield. Hij kon uiteindelijk zijn reis voortzetten”, klinkt het.

Uit de documenten blijkt ook dat de CIA zich zorgen maakt over de introductie in Europa van biometrische controles voor bezoekers met een Amerikaans paspoort. Het maakt het moeilijker voor geheime agenten om met valse papieren te reizen, want het wordt makkelijker om hen te identificeren, stelt de CIA.

Bron » De Morgen