Koning Filip kent geen genade meer

Koning Filip heeft dit jaar slechts twee genadeverzoeken voor strafvermindering ingewilligd. De kans is reëel dat het ook de allerlaatste twee in de geschiedenis zijn. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Ter vergelijking: in de laatste jaren van Boudewijn waren dat er nog gemakkelijk 1.000, soms 2.000 per jaar. Het is echter niet zo dat Filip minder mild is dan zijn voorgangers. In de praktijk beslist de overheidsdienst Justitie. “De koning doet niet meer dan zijn handtekening zetten onder een koninklijk besluit”, zegt het Paleis.

Turtelboom besliste een jaar geleden veroordeelden geen genade meer te gunnen, zolang zij minister van Justitie was. Aanleiding was de zoveelste commotie in de media over het systeem. Drie maanden geleden werd Geens minister van Justitie. “Wij evalueren het systeem. Voorlopig bestuderen we geen individuele aanvragen meer”, luidt het daar.

Bron » De Morgen