Geens gaat trager besparen dan de rest

Als de opgelegde lineaire besparingen doorgevoerd worden, kan Justitie onmogelijk functioneren wegens te weinig personeel. Minister Koen Geens (CD&V) wil het apparaat overeind houden via een kunstgreep: hij gaat eerst minder, en vervolgens meer besparen dan zijn collega’s. Dat bericht De Standaard vandaag.

Alle overheidsdiensten moeten besparen op personeel: 4 procent in 2015, telkens 2 procent in de drie jaren nadien. Voor Justitie is dat een ramp. “Justitie is een logge tanker, die de soepelheid ontbeert om zo’n schok te doorstaan”, luidt het.

Ook de minister beseft dat en heeft daarom een plan uitgedokterd om zonder extra geld – want dat is er niet – zijn departement door de besparingen te loodsen. In plaats van onmiddellijk 4 en vervolgens telkens 2 procent te besparen, wil hij de regering voorstellen om voor Justitie een uitzondering te maken en een ander ritme goed te keuren.

In 2015 bijvoorbeeld 1 of 2 procent, en de daaropvolgende jaren stelselmatig meer. Bedoeling is dat de totale besparing op vier jaar tijd dezelfde blijft, maar draaglijker.

Bron » De Morgen