Staatsveiligheid past meer drastische middelen toe

De Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst, de twee geheime diensten van ons land, passen steeds meer ‘uitzonderlijke inlichtingenmethoden’ toe. Dat blijkt uit het jaarverslag van 2014 van het controleorgaan Comité I, dat De Tijd kon inkijken.

De Staatsveiligheid, onze binnenlandse inlichtingendienst, heeft vorig jaar 156 uitzonderlijke methoden gebruikt. Het gaat om een record: in 2013 waren dat er nog 122. Hetzelfde plaatje zien we bij de militaire inlichtingendienst ADIV, die weliswaar maar een fractie van die methodes (36) toepast.

Met de uitzonderlijke inlichtingenmethoden worden de meest privacygevoelige technieken bedoeld, zoals het inbreken in computersystemen, het doorzoeken van woningen, het plaatsen van camera’s in huizen, het openen van post of het afluisteren van communicatie.

Belangrijke kanttekening is dat de twee inlichtingendiensten steeds minder hun boekje te buiten gaan bij het toepassen van die drastische inlichtingenmethoden. Het Comité I moest maar drie operaties stopzetten en tien gedeeltelijk stopzetten, minder dan de vorige jaren.

Bron » De Standaard