Verhoor via videoconferentie mogelijk vanaf september 2017

Vanaf medio volgend jaar zullen rechtbanken een verdachte kunnen verhoren via videoconferentie. Dure en risicovolle transporten van gedetineerden van de gevangenis naar de rechtbank zullen daardoor vermeden kunnen worden. De plenaire Kamer stemde vandaag in met een wetsvoorstel van Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) dat dit mogelijk maakt.

Mensen in voorlopige hechtenis kunnen vandaag enkel persoonlijk of vertegenwoordigd door hun advocaat voor de raadkamer of de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) verschijnen. In bijzondere gevallen kan de rekening daarvan hoog oplopen.

Het nieuwe wetsvoorstel maakt verhoor op afstand mogelijk bij voorlopige hechtenis vanaf september 2017. In een latere fase hoopt N-VA-Kamerlid Van Vaerenbergh ook op een uitbreiding van het videoverhoor naar alle fasen van de strafprocedure.

Op de plannen kwam echter ook kritiek. “Omdat de verdachte de gevangenis dan niet verlaat, draagt hij nog meer de stempel van gevangene”, reageerde de Orde van Vlaamse Balies recent nog. “Een onafhankelijke beslissing of de verdachte aangehouden moet blijven, is dan niet meer mogelijk. Bovendien leidt een videoconferentie tot een afstandelijke en moeilijke communicatie.”

Meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open Vld stemden voor, net als Vlaams Belang en PP. De rest van de oppositie stemde tegen.

Bron » De Morgen