Verdachte mag nu overleggen met advocaat voor eerste verhoor

De plenaire Senaat heeft het wetsvoorstel goedgekeurd dat elke verdachte die een arrestatie riskeert het recht geeft op vertrouwelijk overleg met een advocaat vóór zijn eerste verhoor. De tekst moet de Belgische wetgeving in lijn brengen met het beruchte Salduz-arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens uit 2008, dat die bijstand van een advocaat essentieel noemt voor een eerlijk strafproces.

Naast het vertrouwelijk overleg voorziet de tekst het recht op bijstand van een advocaat tijdens het verhoor bij de onderzoeksrechter, voor al wie effectief gearresteerd wordt. Bij specifieke uitzonderingen kunnen de rechten wel ingeperkt worden.

Voorts biedt het wetsvoorstel de onderzoeksrechter de mogelijkheid om de periode van 24 uur vóór de vrijheidsberoving eenmalig met 24 uur te verlengen. Die verlenging is echter omstreden, aangezien de grondwet bepaalt dat de aanhouding al in die eerste 24 uur bekendgemaakt wordt.

Aan het wetsvoorstel gingen maanden van overleg en hoorzittingen vooraf in de Senaatscommissie Justitie. Het initiatief was immers aan het parlement, aangezien justitieminister Stefaan De Clerck zijn handen gebonden zag door de huidige toestand van lopende zaken.

Uiteindelijk stemde enkel Vlaams Belang tegen. PS, Ecolo en Groen! onthielden zich, terwijl N-VA, CD&V, sp.a, Open Vld, MR en cdH zich achter het voorstel schaarden. Met de goedkeuring verhuist de tekst nu naar de Kamer, die eventueel nog advies kan inwinnen bij de Raad van State. In de Senaat kon die optie niet op voldoende steun rekenen.

Bron » De Morgen