Criminoloog Brice De Ruyver overleden

Criminoloog Brice De Ruyver is overleden op 62-jarige leeftijd. Hij was verbonden aan de UGent, die het overlijden meldde. De Ruyver werd als veiligheidsexpert vaak geraadpleegd door politici en media.

‘Brice De Ruyver was veel meer dan alleen een academicus. Hij maakte ons telkens duidelijk om buiten de muren van de universiteit te kijken en open te staan voor de vragen die de maatschappij stelt’, reageert Tom Vander Beken, een naaste collega van De Ruyver aan de UGent. Samen met enkele andere criminologen stonden ze begin jaren negentig aan de wieg van een onderzoeksgroep aan de universiteit die zich toelegde op criminologie. Door die sterke academische basis vonden ook beleidsmakers hun weg naar de vakgroep, en zeker naar De Ruyver zelf.

‘Professor De Ruyver kende een rijk gevulde loopbaan aan de UGent en doceerde strafrecht, strafrechtelijk beleid en drugsbeleid aan de faculteit Recht en Criminologie in Gent’, klinkt het in een persbericht van de UGent, die het nieuws bekend maakte. ‘Hij was promotor van tientallen veiligheids- en drugsgerelateerde wetenschappelijke onderzoeken en publiceerde ook talrijke artikelen en boekbijdragen over deze en andere materies. Jarenlang fungeerde hij in de Wetstraat in Brussel als adviseur veiligheid en binnenlandse zaken. Zo was hij één van de architecten van de politiehervorming.’

Rector Rik Van de Walle spreekt over het verlies van ‘een groot academicus en leermeester voor velen’: ‘Brice De Ruyver is cruciaal geweest voor het veiligheidsbeleid in ons land. We zullen hem heel hard missen, als collega en als mens.’ Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) tonen zich op Twitter ‘diep getroffen’.

Bron » De Standaard