Directeur grootste Belgische wapendepot start onderzoek op na binnendringen VTM-journalist

VTM-reporter Faroek Özgünes is erin geslaagd om zonder problemen de proefbank voor vuurwapens in Luik binnen te raken. Dat is de grootste Belgische wapenopslagplaats, waar onder andere kalasjnikovs en automatische oorlogswapens opgeslagen liggen. Volgens VTM toont dit aan dat het grootste wapendepot van ons land slecht beveiligd is.

De proefbank voor vuurwapens in Luik is de grootste wapenopslagplaats van het land. Er worden ongeveer 10.000 wapens opgeslagen. Het gaat om jachtgeweren en handvuurwapens, maar ook kalasjnikovs en zware automatische oorlogswapens. Het is ook de enige instantie in ons land die alle wapens test die geproduceerd of ingevoerd worden. Ook alle verboden en in beslag genomen wapens komen bij de proefbank terecht om te worden vernietigd.

Özgünes zegt dat hij als bezoeker zonder problemen in de proefbank kon geraken. ‘Er is op geen enkel moment gevraagd wie we waren of wat we daar kwamen doen. We zijn nooit geregistreerd en hebben de gebouwen kunnen verlaten zoals we gekomen zijn. Volstrekt anoniem’, zegt hij. ‘Dat roept, in tijden van terreurniveau drie, vragen op over de beveiliging van deze wapenopslagplaats.’

VTM zegt bewust niet tot in het in het wapendepot zelf te zijn gegaan, omdat dat illegaal zou zijn.

‘Naar aanleiding van de feiten in de reportage’ heeft de waarnemend directeur van het depot een intern onderzoek opgestart. Dat heeft de woordvoerder van Kris Peeters – die als minister van Economie bevoegd is voor die beveiliging – in een reactie laten weten. Meer uitleg wou de woordvoerder evenwel niet geven. ‘We wachten op de resultaten van het onderzoek’, klonk het.

Bron » De Standaard