Grootste wapendepot van het land slecht beveiligd: journalist loopt er zonder problemen naar binnen

De beveiliging van de proefbank voor vuurwapens in Luik, de grootste opslagplaats van wapens in België, laat te wensen over, zo blijkt. VTM-reporter Faroek Özgünes raakte er zonder moeite binnen. “Er is ons op geen enkel moment gevraagd wie we waren of wat we daar kwamen doen.”

De proefbank herbergt zo’n 10.000 wapens. Dat zijn pistolen en jachtgeweren, maar ook kalasjnikovs en automatische oorlogswapens. Bovendien worden alle wapens die in ons land worden geproduceerd of ingevoerd daar getest voordat ze in gebruik worden genomen en wordt in beslag genomen wapentuig er vernietigd.

De werknemers van de instantie namen contact op met VTM, omdat ze zich zorgen maakten over de beveiling van het pand en daarmee ook hun eigen veiligheid, meldt VTM Nieuws. Özgünes probeerde vervolgens de proefbank binnen te komen. Dat bleek geen enkel probleem.

Geen probleem

“Er is op geen enkel moment gevraagd wie we waren of wat we daar kwamen doen”, legt hij uit. “We zijn nooit geregistreerd en hebben de gebouwen kunnen verlaten zoals we gekomen zijn. Volstrekt anoniem.” De reporter stelt zich ernstige vragen bij de bevindingen. “Dat roept in tijden van terreurniveau drie vragen op over de beveiliging van deze wapenopslagplaats.”

VTM zegt bewust niet tot in het in het wapendepot zelf te zijn gegaan, omdat dat illegaal zou zijn.

Intern onderzoek

Als gevolg van de reportage heeft de waarnemend directeur van het depot een intern onderzoek opgestart. Dat heeft de woordvoerder van Kris Peeters – die als minister van Economie bevoegd is voor die beveiliging – in een reactie laten weten.

Meer uitleg wordt er niet gegeven. “We wachten op de resultaten van het onderzoek”, zo klinkt het.

Bron » Het Nieuwsblad