300.000 wapens “verdwenen” in ons land

De voorbije tien jaar zijn in ons land ongeveer 300.000 wapens “verdwenen”. Ze waren er nog voor de nieuwe wapenwet van 2006, maar tussen toen en nu zijn ze ergens verloren geraakt, blijkt uit de recentste cijfers van de Federale Wapendienst waarover de kranten van Mediahuis berichten. Een groot deel ligt ergens op een zolder te roesten, maar experts schatten dat “zeker 100.000” van die wapens verzeild zijn geraakt in de illegaliteit. Lees: het criminele milieu.

In juni van dit jaar stonden 426.939 wapens geregistreerd, een pak minder dan de 889.937 van 2006. Die tuigen moesten allemaal opnieuw vergund worden door de strengere wapenwet, die er kwam na de dodelijke raid van Hans Van Themsche in Antwerpen. Meer dan 125.000 geweren en pistolen werden in die periode ingeleverd en vernietigd.

“Als we de rekening maken, komen we nog altijd aan meer dan 300.000 wapens die op de een of andere manier verdwenen zijn. Ze bestaan, maar niemand weet waar ze zijn en wie ze heeft”, zegt Filip Ide, hoofd van de Federale Wapendienst in de kranten.

De overheid zal bij de nieuwe amnestieregeling voor wapens “een zekere soepelheid” aan de dag moeten leggen, “want mensen leveren niet graag iets in wat ze eigenlijk niet meer hadden mogen hebben”. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in een reactie.

Het regeerakkoord belooft een nieuwe amnestieregeling voor wie zijn wapen indertijd had moeten registreren maar dat heeft nagelaten. In De Ochtend zei minister Geens dat zijn administratie de teksten heeft klaargemaakt en dat de overheid enige soepelheid zal moeten tonen. De minister preciseerde nog dat het in dit dossier bijvoorbeeld over jachtwapens en karabijnen gaat, en niet over zware wapens die op de zwarte markt worden verhandeld, zoals kalasjnikovs.

Bron » De Morgen