Rechters trekken aan alarmbel: “diepe malaise” bij justitie

Bij de start van het gerechtelijk jaar trekken de rechters in ons land opnieuw aan de alarmbel. Door het personeelstekort bij justitie staat het water hen aan de lippen. Ze vragen dringend enkele positieve signalen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). 1 september is niet alleen de start van een nieuw schooljaar, maar ook de hoven en rechtbanken in ons land hebben hun gerechtelijke vakantie achter de rug. En dat nieuwe gerechtelijke jaar begint met een oud zeer: het personeelstekort.

“Het enige concrete dat wij tot nu hebben gezien, is dat we minder personeel en minder middelen krijgen. Zo’n toestand hebben we in een halve eeuw niet meegemaakt”, zegt Jean-Louis Desmecht in de krant De Tijd. Desmecht (zie kleine foto) is de voorzitter van het “College van Hoven en Rechtbanken”. Die instantie overkoepelt sinds april vorig jaar de rechtbanken in ons land en staat in voor hun beheer.

Desmecht spreekt zelfs van een “diepe malaise bij de rechters”. “Onze grote zorg is het gebrek aan personeel bij onze griffies. In veel rechtsgebieden zit men echt op de limiet van het mogelijke.” Minister van Justitie Geens publiceerde voor de zomer nog 444 vacatures, maar dat is volgens Desmecht lang niet genoeg. “Die extra plaatsen komen er na één jaar zonder enige publicatie van vacante plaatsen.”

Desmecht vraagt nu dringend enkele positieve signalen, “hoe klein ook. Want het kleinste positieve signaal kan psychologisch het tij doen keren”. De tegen het eind van dit jaar beloofde verbeteringen op het gebied van informatisering bij justitie zouden daar een aanzet toe moeten zijn.

Minister van Justitie Koen Geens zegt dat hij wel degelijk werkt aan de vermindering van de werklast bij justitie. Hij verwijst daarvoor naar zijn zogenoemde potpourri-wetten die met allerlei hervormingsmaatregelen de mensen moeten weghouden van de rechtbanken en justitie efficiënter moeten laten draaien.

“Ik heb aan de magistraten alle mogelijke suggesties gevraagd om de werklast te verminderen. Ik denk niet dat zij kunnen zeggen dat ik niet geluisterd hebt”, zegt Geens daarover in De ochtend op Radio 1. Zijn potpourri-wetten moeten tegen het einde van dit jaar door het parlement gestemd zijn.

Op korte termijn probeert Geens het personeelstekort naar eigen zeggen zo goed en zo kwaad als het kan op te vangen met nieuwe vacatures, maar gemakkelijk gaat dat volgens de minister niet. “Wij kunnen bij de overheid niet zo gemakkelijk langdurig zieke mensen vervangen. Dat kan ik alleen met tijdelijke contracten. Dit najaar komen er zo’n 300 bij. Dat is niet zo snel als de magistraten wensen. Ik vrees dat de overheid een trage machine is, maar ik loop zo hard als ik kan en ik denk dat de magistraten dat weten.”

Bron » De Morgen