Justitie krijgt 146 miljoen om achterstallige facturen te regelen

De ministerraad is het eens geraakt over de toekenning van 146 miljoen euro om de achterstallige facturen bij Justitie aan te pakken. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bekendgemaakt. Het gaat om facturen van voor 31 december 2014.

Van dat bedrag was 100 miljoen al aangekondigd bij de begrotingscontrole in maart. De regering heeft ondertussen groen licht gekregen van het Instituut voor de Nationale Rekeningen om de achterstallen op deze manier aan te pakken.

Binnen het bedrag zit ook de schikking die vorige week groen licht kreeg voor 23 miljoen euro met telecomoperatoren Base en Mobistar. Die hadden een rechtszaak aangespannen tegen de Belgische staat.

Om de gerechtskosten mee binnen de perken te houden, zullen de bezoeken van gerechtsdeurwaarders zoveel mogelijk worden vervangen door elektronische communicatie.

Voor betekeningen in strafzaken zou dat een aanzienlijke besparing en een vereenvoudiging voor de burger inhouden. Het gaat om een maatregel die werd opgenomen in het Potpourri III-wetsontwerp, dat ook de hervorming van de internering regelt.

Bron » De Morgen