Justitie pakt miljoenen aan achterstallige gerechtskosten aan

De FOD Justitie heeft in 2014 meer dan 97 miljoen euro aan gerechtskosten betaald. Dat is het op twee na hoogste bedrag in tien jaar. Concreet gaat het onder meer om de kosten voor telefoontaps, tolken, DNA-onderzoek en deurwaarders. Opmerkelijk is dat er voor 2015 een budget van ongeveer 106 miljoen euro voorzien is. “Er zijn dit jaar extra inspanningen nodig om de achterstallen weg te werken”, klinkt het. Justitie torst momenteel maar liefst 36 miljoen euro aan achterstallige gerechtskosten.

In 2014 gaf de FOD Justitie ongeveer 97,3 miljoen euro uit aan gerechtskosten: ruim 75 miljoen aan kosten in het lopende jaar en 22,3 miljoen aan achterstallen. Dat is in totaal 5,5 miljoen euro meer dan in 2013 en zelfs 8,6 miljoen meer dan in 2012.

Maar dat houdt niet noodzakelijk een stijging in, zegt Sharon Beavis, woordvoerster van de FOD Justitie: “De uitgaven in 2012 en 2013 waren uitzonderlijk laag. Dat komt omdat er een aantal facturen voor telefonie niet betaald werden in het lopende jaar, waardoor we nu ook met hogere achterstallige kosten zitten”, klinkt het. “In 2014 was er dus eerder een normalisatie van de uitgaven voor gerechtskosten.”

Voor 2015 voorziet Justitie een budget van in totaal 106 miljoen euro. Voor de lopende kosten is er 70 miljoen voorzien, wat dus neerkomt op een besparing van 5 miljoen ten opzichte van 2014. Daarnaast is er bij de begrotingscontrole wel nog 36 miljoen extra voorzien om de achterstallige kosten weg te werken.

Er zijn echter meer inspanningen nodig om de gerechtskosten in te perken, meent de FOD Justitie. Daarvoor moet er op “verschillende fronten” gewerkt worden. De rechterlijke orde zou ten eerste meer budgettaire autonomie moeten krijgen, om zo “efficiënter in te spelen op de noden van het terrein”. Ten tweede moeten magistraten beter begeleid en gesensibiliseerd worden om te bepalen of bepaalde uitgaven wel “opportuun” zijn. Tot slot moet er beter onderhandeld worden over voordeligere prijzen voor bepaalde uitgaven.

Een voorbeeld daarvan zijn de kosten voor DNA-analyses. “Door te onderhandelen in een Europese aanbesteding kon het gemiddeld tarief teruggedrongen worden van 315 naar minder dan 30 euro per analyse. Tegen 2018 zou dit een besparing opleveren voor genetische analyse van 9 miljoen euro of meer dan 90 procent”, zegt Beavis.

De voornaamste uitgaveposten voor gerechtskosten zijn telefoonverkeer, wat voornamelijk telefoontaps inhoudt, gevolgd door gerechtsdeurwaarders, tolken en vertalers en DNA-onderzoek.

Bron » De Morgen