Getuige Bende van Nijvel: ‘Ik wil de waarheid voor ik sterf’

Lange tijd leek Chris B. De Reus van de Bende van Nijvel te zijn, maar dat is nu niet het geval. Ook Mark Ghekiere (64) herkende hem niet als een van de aanvallers. Hij was in de Delhaize in Overijse toen de Bende toesloeg.

27 september 1985, Overijse. Mark Ghekiere hangt aan de Delhaize affiches van Jean-Luc Dehaene op. Hij staat onderaan de ladder, zijn vriend Luc bovenaan. Niet veel later overvalt de Bende van Nijvel de supermarkt. Ze dwingen zijn vriend om van de ladder te komen en nemen hem mee als levend schild in de winkel. Na afloop schieten ze hem dood. Mark blijft zich afvragen waarom ze hem niet namen, want hij was een veel gemakkelijker slachtoffer. Hij denkt dat hij gespaard werd omdat één van de aanvallers hem herkende.

Taboe

Meer dan 30 jaar later blijft het onderwerp erg gevoelig, zegt Mark. “Onze groep die toen affiches aan het ophangen was, is heel hecht, maar als we elkaar zien, praten we er niet over. Dat is taboe. Ook als ik in de Delhaize kom, spreekt niemand erover. Uit respect denk ik.”

Waarheid

Zolang de daders niet gevonden zijn, wil Mark er wel over blijven praten. “Hoe moeilijk het ook is, ik wil dat het opgelost wordt. Ik wil de waarheid voor ik sterf en ik zal niet rusten voor ik die ken.”

Bron » VRT Nieuws