FN-lijsten geweigerd

Het hoofdkiesbureau van het Franstalig kieskollege heeft de lijst van het Front National voor de Senaat geweigerd. De lijst werd getrokken door partijvoorzitter Daniel Féret. Op de tweede plaats stond de voormalige Schaarbeekse burgemeester Roger Nols. Volgens het hoofdkiesbureau is er geknoeid bij het verzamelen van de 5.000 handtekeningen die het Front nodig had om aan de verkiezingen te mogen deelnemen.

Om dezelfde reden weigerde het hoofdkiesbureau ook de senaatslijst van UNIE, een jonge Belgicistische partij die opkomt tegen het separatisme. Er is nog meer slecht nieuws voor het Front National.

De lijsten in Waals-Brabant voor de Kamer en de Waalse raad werden eveneens geweigerd. Ook daar zou geknoeid zijn geweest met de handtekeningen. Aan de oorsprong van de hele zaak ligt telkens een klacht van de kleine uiterst rechtse formatie Parti Communautaire National (PCN), die er eerder al voor zorgde dat de inwoners van Sint-Gillis opnieuw een gemeenteraad moeten kiezen.

Een gelijkaardige klacht in Brussel werd niet aanvaard omdat de onregelmatigheden te klein waren. Ook in Aarlen-Marche-Bastogne en Neufchâteau-Virton werden de lijsten van het Front National aanvaard.

Bron » De Tijd