Driehoek geeft geheim niet prijs

De inzet van meer dan 50 manschappen en twee helikopters hebben gisteren niets opgeleverd in de zoveelste zoekactie naar rijkswachter Peter De Vleeschauwer uit Lokeren. Tegelijk viel donderdag bij de rijkswacht van Dendermonde, Lokeren en bij onderzoeksrechter Walter Van De Sype van Dendermonde een anonieme brief binnen met tips over de spoorloos verdwenen rijkswachter.

Een vierde brief, die bestemd was voor de rijkswacht van Sint-Niklaas, kwam per vergissing terecht bij een plaastelijk weekblad uit Sint-Niklaas. De redactie opende de brief, en kon niet nalaten een deel ervan te publiceren. Omdat daardoor het leven dan de rijkswacht in gevaar dreigde te komen, startte de rijkswacht in allerhaast gisteren met een grootscheepse zoekactie.

In gevaar

Volgens de onbekende tipgever is rijkswachter Peter De Vleeschauwer nog steeds in leven, maar is zijn leven ook in gevaar. Hij zou worden vastgehouden in de driehoek Sint-Niklaas-Waasmunster-Stekene. Dat gebied van 60 vierkante kilometer is gisteren door de rijkswacht met twee helikopters en vijftig rijkswachtploegen grondig doorzocht.

Het viel op dat de rijkswacht vooral oog had voor verlaten huizen in de buurt van vijvers en waterlopen. Zo zijn verschillende alleenstaande woningen in Waasmunster, Sinaai en Belsele doorzocht. Maar een spoor naar Peter De Vleeschauwer leverde dat niet op.

Toch zou volgens de vier anonieme brieven de man worden vastgehouden in de buurt van een water. Er zou ook een verband zijn met een rode auto. Toen in Belsele de rijkswacht aan een vijver een rode auto terugvond, werd even groot alarm geslagen. Maar ook dat spoor liep uiteindelijk dood.

Bossen

De rijkswacht zocht ook langs de Stekense vaart en de Moervaart naar de verdwenen rijkswachter. In de buurt van het vroegere kasteel Sombeke bracht de speurtocht ook al niets op. De zoektocht van de helikopters was vooral gericht op het bosrijk gebied rond Belsele en Puivelde. Tegen zonsondergang bleven de helikopters aan de grond.

De operaties aan de grond duurden nog tot laat in de avond. Alle verdachte woningen in de buurt van vijvers en waterlopen zijn doorzocht. En meteen zijn ook alle tips in de anonieme brieven zonder resultaat nagetrokken.

Het parket blijft ondanks de anonieme tips in het ongewisse over het lot van hun verdwenen collega. Of het om een ontvoering of een afrekening gaat, is al evenmin duidelijk. Opvallend is dat de rijkswachter uit een rijkswachtkazerne is ontwoerd. De mogelijke ontvoerders kozen dan toch voor een groot risico, temeer omdat de rijkswachter in Lokeren erg landelijk en verlaten woont.

Bron » Gazet van Antwerpen