Bende-speurders gaan Stasi-archieven inkijken

De cel-Jumet, die het onderzoek naar de Bende van Nijvel leidt, trekt naar Berlijn om de archieven van de voormalige Oost-Duitse inlichtingendienst Stasi in te kijken. Minister van Justitie Marc Verwilghen kreeg van de cel-Jumet ook een rapport over de stand van zaken in het onderzoek. De magistraten die het Bende-dossier leiden, vragen dat de speurdersploeg behouden blijft.

De cel-Jumet werd begin 1998 uitgebreid tot meer dan 50 speurders. Zij moeten een reeks sporen natrekken. Vooralsnog leidde geen enkel tot het oppakken van één van de leden van de bende die in het midden van de jaren 80 tenminste 28 personen om het leven bracht.

De DNA-analyses leverden geen positieve resultaten op. De Bende-speurders identificeerden ook een vingerafdruk van een vermeende dader, maar in geen enkel Belgisch gerechtelijk dossier zijn deze vingerafdrukken terug te vinden. Een vergelijkende analyse met de vingerafdrukken van buitenlandse gangsters leverde ook niets op. Toch stelt de cel-Jumet in haar rapport dat er nog heel wat opsporingswerk, onder meer over het politieke scenario, moet verricht worden.

De drie magistraten die de cel-Jumet leiden, gaan maandag samen met een speurder naar Berlijn voor werkvergadering met de Belgische verbindingsofficier en de Duitse autoriteiten. Twee jaar vroeg het Belgische gerecht op basis van een lijst van personen en groeperingen inzage in de Stasi-dossiers. Drie dagen lang zal onderzocht worden wat het Belgische gerecht mag verwachten van de Stasi-archieven.

Dit onderzoek past in de werkhypothese dat de strategie van de spanning tussen het voormalige Oostblok en het Westen een deel van het Bende-geweld kan verklaren. Als deze hypothese gegrond is, dan zou daar in de dossiers van de Duitse inlichtingendienst, die zeker geïnteresseerd was in wat zich in de achtertuin van de Shape of de NAVO afspeelde, een spoor van terug te vinden zijn.

Bron » De Tijd