Oproep 2020 leidt één keer op drie tot doorbraak

In 30,1 procent van de gerechtelijke dossiers die in de uitzendingen van Oproep 2020 (VTM) en Appel à témoins (RTBf) behandeld werden, leidde de uitzending tot een opheldering of minstens een grote doorbraak in het onderzoek. De speurders zijn tevreden met dat resultaat. Over het algemeen blijken de magistraten en speurders bijzonder tevreden te zijn over de samenwerking met de twee opsporingsprogramma’s.

Bij de zaken die in de tijdsspanne februari 1999 – januari 2000 mede door de tv-programma’s werden opgelost zaten een poging tot verkrachting en moordpoging in Geraardsbergen. Ook een grote sigarettenroof, die gepaard ging met een gijzeling op de E19 in april 1999, werd opgelost. Net als de moord op een taxichauffeur uit Tourcoing in december 1999.

De kijkcijfers van Oproep 2020 vielen de jongste jaren wat terug. “We zijn min of meer tevreden over die cijfers”, verklaarde Piet Deslé. “Het succes in de beginperiode had waarschijnlijk te maken met de dossiers van de verdwenen kinderen en dat van de Bende van Nijvel. Vorig jaar zijn we onder het marktaandeel van de 30 procent gezakt. Dit seizoen nemen we de plaats in van Telefacts op dinsdagavond. Wij hebben de ambitie net als dat programma 800.000 kijkers te bereiken. Daarvoor moet er echter wel een toevoer zijn van goede dossiers en met meer variëteit”, vervolgt Deslé.

Minister Verwilghen stuurde daar gisteren tijdens de voorstelling van het nieuwe seizoen ook duidelijk op aan: Als de feiten vers in het geheugen liggen, moeten getuigen zo snel mogelijk worden opgespoord en aangezet worden informatie door te geven aan politiediensten, zei Verwilghen. Er komt ook een spoedprocedure opdat magistraten dringende opsporingen snel in de uitzending zouden krijgen.

Bron » De Tijd