Gestolen wapens dienden voor stay-behindnetwerk

Het grootste deel van het wapenarsenaal dat in 1981 bij de elite-eenheid van de rijkswacht gestolen werd, ligt in geheime bergplaatsen van het stay-behindnetwerk. Dat verklaarde de ex-rijkswachter Madani Bouhouche in 1998 aan de cel-Jumet. Het stay-behindnetwerk werd in de Koude Oorlog uitgebouwd. De cellen bestaande uit militairen, rijkswachters, verzetsstrijders legde wapendepots aan. Daar moesten verzetsstrijders zich bewapenen bij een inval van Oostblok-landen.

De buit van wapenroof op oudejaarsavond van 1981 was aanzienlijk: vijf riotguns, vijf FAL-machinegeweren, twee pistolen en vijftien Heckler und Koch-mitrailleurs. De dieven namen ook de bijhorende geluiddempers en 28 laders met in totaal 2.500 kogels in beslag.

Zeer snel zocht het gerecht de dieven in het rijkswachtkorps, maar bewijzen dat ex-rijkswachters achter de roof zaten, waren er niet. De namen van de ex-rijkswachters Robert Beijer en Madani Bouhouche werden aan de roof verbonden. In de jaren 80 en 90 werd druk gespeculeerd dat de wapendiefstal een van de wapenfeiten van de Bende van Nijvel was. Tijdens de jongste ontmoeting met de familieden van de Bende-slachtoffers stelden de speurders echter formeel dat de moorden zeker niet met rijkswachtwapens gepleegd werden.

Madani Bouhouche had aan de speurders de wapendiefstal bekend, meldde De Morgen. Hij stelde dat hij met de diefstal de rijkswacht wou treffen. In die periode werd Bouhouche overgeplaatst van de opsporingsbrigade naar een lokale brigade. Gisteren raakte bovendien bekend dat Bouhouche aan de Bende-speurders zei dat de rijkswachtwapens aan stay-behindnetwerken geleverd werden. De wapens werden opgeslagen om in geval van een inval van landen uit het voormalige Oostblok het verzet te bewapenen.

Bron » De Tijd