Nieuwe advocaat Dutroux wil “de waarheid” over Julie en Melissa

Daniel Kahn, de nieuwe advocaat van Marc Dutroux, meent dat de waarheid over de ontvoering van Julie en Melissa nog niet aan het licht is gekomen. “Dutroux heeft hen niet ontvoerd. Daar ben ik zeker van. Het is tijd voor een objectief onderzoek”, zegt hij aan De Standaard. Kahn vraagt aan het Hof van Cassatie om het hele Dutroux-onderzoek weg te halen uit Neufchâteau.

Marc Dutroux liet zijn advocaat Julien Pierre eind vorige week officieel weten dat hij niet langer van zijn diensten gebruik wilde maken. Julien Pierre, een gerenommeerde Luikse strafpleiter, was zes jaar lang de pro deo advocaat van Marc Dutroux.

Het nieuws dat Dutroux van advocaat veranderde, kwam niet als een echte verrassing. Het was een publiek geheim dat Marc Dutroux en Julien Pierre de laatste maanden niet meer op dezelfde golflengte zaten.

Pierre is van mening dat het onderzoek naar Marc Dutroux ‘grondig en objectief” gevoerd werd. Zijn cliënt Dutroux meent echter dat onderzoeksrechter Langlois partijdig is geweest. Onderwerp van discussie was vooral de rol die Dutroux zou gespeeld hebben in de ontvoering van Julie en Melissa.

Uit het gerechtelijk onderzoek bleek zwart op wit dat Dutroux de ontvoerder van Sabine, Laetitia, An en Eefje was. Over de ontvoering van Julie en Melissa is altijd onduidelijkheid blijven bestaan.

Onderzoeksrechter Langlois meent dat Dutroux de twee meisjes ontvoerd heeft samen met zijn overleden handlanger Bernard Weinstein. De lichamen van de meisjes werden in de tuin van Dutroux gevonden en zowel Michelle Martin als Michel Lelièvre hebben verklaringen tegen Dutroux afgelegd. Toch ontkent Dutroux. Hij schoof de schuld lange tijd op de Michel Lelièvre en de overleden Bernard Weinstein.

Tijdens de raadkamerzittingen van november veranderde Dutroux van versie en beschuldigde hij plots Michel F., een man die in het begin van het onderzoek al eens verdacht werd door onderzoeksrechter Martine Doutrèwe. Bewijzen tegen F. gaf hij niet. Hij gaf voor de raadkamer ook geen antwoord op de vraag hoe de meisjes dan in zijn kelder terechtkwamen als hij ze niet zelf ontvoerde.

Dutroux vroeg Julien Pierre om bijkomend onderzoek naar F. te vragen. Pierre weigerde omdat hij van oordeel was dat het spoor F. voldoende was onderzocht. Dutroux gaf daarom aan de Brusselse advocaat Daniel Kahn opdracht om het luik Julie en Melissa verder uit te spitten én om hem te verdedigen in de klacht die Michel F. ondertussen tegen hem had ingediend wegens laster. Nu is het tot een definitieve breuk gekomen tussen Pierre en Dutroux.

Kahn, de vervanger van Pierre, is ervan overtuigd dat Dutroux nu de waarheid spreekt over de ontvoering van Julie en Melissa. Dat vertelde hij gisteren aan De Standaard:

“Ik ben ervan overtuigd dat de hele waarheid over het dossier Julie en Melissa nog niet aan het licht is gekomen. Eén ding is zeker. Dutroux heeft de meisjes niet ontvoerd.”

“Het gerecht in Neufchâteau heeft de piste F. niet grondig genoeg onderzocht. ‘Men’ wil de waarheid niet te weten komen. Door de rechtbank van Neufchâteau te wraken, willen mijn cliënt en ik alsnog proberen de waarheid te achterhalen.”

Julien Pierre was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Bron » De Standaard